Matematik

HJÆLP !? PLEEEASSE !

02. marts 2010 af MullehPigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej (;

jeg har fået til opgave at bestemte a, så parablen får toppunkt i (1,2)

f(x)=ax^2-4x+4

så skal jeg vel bruge formlen for toppunktet.
men så når jeg skal beregne d, skal jeg isolere a, og hvordan gør jeg så det? :S
(kvadratrod)-4^2-4*a*4
hjælp ? hvordan isolerer jeg a ?

og hvis i er riigtig søde, så er jeg i tvivl om en lille ting en a mine andre opgaver:

Jeg skal konstruer en forskriften for en parabel der går gennem disse punkter:

(1,-3)
(4,-13,5)
(-5,45)

jeg regner/går ud fra jeg skal bruge denne formel:

a(x-r1)(x-r2) ..

men please være lige søde o hjælpe mig videre ..
tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor parablen har toppunkt, har funktionen f(x) vandret tangent, altså f'(x) = 0. Da den skal have toppunkt for x = 1, skal vi derfor løse denne ligning:

f'(1) = 2a•1 - 4 = 0 eller 2a = 4, eller a = 2.

I den anden opgave har du tre ligninger til løsning af de tre koefficienter i forskriften

y = f(x) = ax2 + bx + c


Svar #2
02. marts 2010 af MullehPigen (Slettet)

uddyb den første, gider du det? : s er sån lidt confused over forklaringen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen skal have vandret tangent i toppunktet (1, 2), dvs. f'(1) = 0 . Find f'(x) af f(x) = ax2 - 4x - 4 og løs så ligningen f'(1) = 0 . Hvad er det, du ikke forstår? Tegn en parabel og se, hvor dens toppunkt er.


Svar #4
02. marts 2010 af MullehPigen (Slettet)

hmm forstår bare ik hvordan du ved det lige præcis er en vandret tangent? er det noget du har set i din graf?


Svar #5
02. marts 2010 af MullehPigen (Slettet)

o jeg kan ik tegne min parabel uden a have a ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen har toppunkt, hvor den har enten minimum eller maksimum, afhængig af, hvordan grenene vender. Derfor er f'(x) = 0 i toppunktet, og derfor er tangenten vandret i toppunktet. Jeg foreslog dig bare at tegne en parabel, så du bedre kan forestille dig, hvad jeg skriver om. Det letter forståelsen ganske meget at lave små illustrationer ved siden af, mens man læser matematik.


Skriv et svar til: HJÆLP !? PLEEEASSE !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.