Matematik

det haster!!!

02. marts 2010 af IraQiiia (Slettet) - Niveau: A-niveau

heeej folkens

har lidt svært ved følgende opgaver

a. gør rede for at ∫ x2 ex dx = x2 ex - 2x ex + 2ex + k

b. om en funktion oplyses at f(4)=3 og at en bestemt stamfunktion F(x) til f går igennem punktet (4,6). Bestem en ligning for tangenten til F i punktet (4,6)

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Eftervis a) ved at differentiere på hver side.

b) Funktionen f(x) er differentialkvotient til F(x). Tangenten til F i (4,6) skal altså gå gennem (4,6) og have hældningskoefficient f(4) = 3. Opstil nu ligningen for tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2010 af PeterValberg

∫ x2 ex dx = x2 ex - 2x ex + 2ex + k

f(x) = x2·ex

F(x) = x2 ex - 2x ex + 2ex + k
 

I følge integrationsprøven så er F(x) stamfunktion til f(x), hvis F'(x) = f(x).
Så du skal bare differentiere højresiden og hvis det giver det INDENFOR integraletegnet, så er den god nok :-)

F'(x) = (x2 ex - 2x ex + 2ex + k)' = (ex(x2 - 2x + 2) + k)'  ..... (k kan du i princippet "viske ud, da k' = 0)

Den regel, du skal have "gang" i, er:

(f(x)·g(x))' = f'(x)·g(x) + f(x)·g'(x)

hvilket for den aktuelle situation, bliver til:

(ex(x2 - 2x + 2))' = (ex)'·(x2 - 2x + 2)+ex·(x2 - 2x + 2)' = exx2 - 2xex+2ex + 2xex - 2ex = x2ex   

(hurra, det gik som det skulle)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
02. marts 2010 af IraQiiia (Slettet)

tak til jer begge ;)


Skriv et svar til: det haster!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.