Matematik

Den omvendte funktion af 32x+200

03. marts 2010 af ati (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej. 

Nu har jeg læst på forskellige sider, og kan ikke rigtig finde den omvendte funktion. 

Mit bedste bud er: 

f(x) = y = 32x+200 
 

(y-200)= 32x 
x = (y-200)/32 
x= f^-1(y)= (1/31)-(200/32)
 

Facit: f^-1(x)= 3,21-6,21  

Er jeg hel galt på den, eller på rette vej ? 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal blot huske på, at hvis funktionen er eentydig (1:1), så har den en invers. I dette tilfælde er x = (1/32)*y - 25/4. Skriv i øvrigt sådan her ved hjælp af bjælken herover f-1(x). Definitionen giver y=f-1(x) <=> x=f(y)


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2010 af mathon

x = f -1(y) = (y-200)/32 = (1/32)y - (25/4)

sædvanligvis skrevet
     f -1(x) = (1/32)x - (25/4) = 0,03125x - 6,25
 


Svar #3
03. marts 2010 af ati (Slettet)

 Tak for hjælpen :)


Svar #4
03. marts 2010 af ati (Slettet)

Lige et sidste spørgsmål, skal jeg bare helt slette y, også kun bruge x? Så den kommer til at hedde: 
f(x) = y = 32x+200

(x-200)= 32x


x = (x-200)/32 

f -1(x) = (1/32)x - (25/4) = 0,03125x - 6,25
 


Skriv et svar til: Den omvendte funktion af 32x+200

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.