Matematik

Tangentplan og en kugle

03. marts 2010 af JuliaW (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er ved at give op ved denne opgave. Har virkelig brug for jeres hjælp:

Oplysninger:

ß: 2x - 2y - z = 0

Ka: (x - a)² + (y - 2a)² - z² -81 = 0

kuglens centrum vil derfor være C(a,2a,0)

Opgavestillingen er: Bestem de værdier af a for hvilke ß er tangentplan til kuglen Ka

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvad a skal være.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I udtrykket for Ka mangler der et =, og en højreside, der har formen r2 , hvor r er kuglens radius.


Svar #2
03. marts 2010 af JuliaW (Slettet)

Er blevet rettet :) håber du kan hjælpe mig


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

OK, så kuglens radius er r = √81 = 9. Hvis planen β er tangentplan til kuglen, må afstanden fra kuglens centrum til planen derfor være 9. Find afstanden fra kuglens centrum (a, 2a, 0) til planen, og bestem a, så denne afstand er 9.


Svar #4
03. marts 2010 af JuliaW (Slettet)

er lidt i tvivl om hvordan jeg skal opstille denne afstandsformel med a. Er virkelig dårlig til at regne med bogstaver.

Jeg kender godt til afstandformlen: |ax +by +cz +d| / |normalvektoren|

normalvektoren burde jo være (2,2,-1)

det vil betyde at formlen vil se ud som følgende: |2x + 2y - z| / |(2,2,-1)|  = 9

Kan ikke komme videre derfra. Eller er det den forkerte måde at gøre det på ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Længden af normalvektoren er √9 = 3. Indsæt cirklens centrum (a, 2a, 0) som det punkt (x, y, z) , du finder afstanden til, altså

|2a + 4a|/3 = 9 eller |a| = 9/2 , altså a = 9/2 eller a = -9/2


Svar #6
03. marts 2010 af JuliaW (Slettet)

tusind tak !


Skriv et svar til: Tangentplan og en kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.