Fysik
Lidt besvær
13. februar 2005 af
Monty33 (Slettet)
En rulleskøjteløber står på toppen af en bakke. Vi kan med god tilnærmelse betragte gnidningen i hjul-lejrene som viskøs. bakkens hældning i forhold til vandret er 15 grader svarende til en rimelig stejl vej. Rulleskøjteløber med udstyr vejer 80 kg.
a) Beregn den resulterende tyngdekraft og tyngdeacceleration, dvs. uden gnidning og luftmodstand, på løberen.
b) Efter et stykke tid har løberen en konstant fart på 40 km/t. Hvad er friktionskraften og luftmodstanden på løberen
c) lige efter at løberen har nået den konstante far på 40 km/t flader vejen ud. hvor stor en energi skal der afsættes i lejre og ved luftmodstand før hun holder stille? Hvor kommer denne fra og hvad bliver der af den?
d) Hvis vi antager at denne gennemsnitlige friktionskraft og luftmodstand er på 35 N hvilket svarer til et tryk på 3,5 kg og ikke urealistisk, hvor lang tid vil tage løberen at stoppe.
e) Løberen ser en forhindring 30 m længere fremme og har derfor kun 30 m til at stoppe. Hvor stor skal den friktionskraft og luftmodstand være for at hun kan stoppe. Denne gang stammer friktionskraften selvfølgelig hovedsageligt fra rullekøjtens bremse.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
Vil den der svarer på det ikke gerne illustrere fordi jeg fatter ikke noget af det den sidste sagde til mig. Vær sød at skrive noget om luftmodstanden også den er ekstra svær.
a) Beregn den resulterende tyngdekraft og tyngdeacceleration, dvs. uden gnidning og luftmodstand, på løberen.
b) Efter et stykke tid har løberen en konstant fart på 40 km/t. Hvad er friktionskraften og luftmodstanden på løberen
c) lige efter at løberen har nået den konstante far på 40 km/t flader vejen ud. hvor stor en energi skal der afsættes i lejre og ved luftmodstand før hun holder stille? Hvor kommer denne fra og hvad bliver der af den?
d) Hvis vi antager at denne gennemsnitlige friktionskraft og luftmodstand er på 35 N hvilket svarer til et tryk på 3,5 kg og ikke urealistisk, hvor lang tid vil tage løberen at stoppe.
e) Løberen ser en forhindring 30 m længere fremme og har derfor kun 30 m til at stoppe. Hvor stor skal den friktionskraft og luftmodstand være for at hun kan stoppe. Denne gang stammer friktionskraften selvfølgelig hovedsageligt fra rullekøjtens bremse.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
Vil den der svarer på det ikke gerne illustrere fordi jeg fatter ikke noget af det den sidste sagde til mig. Vær sød at skrive noget om luftmodstanden også den er ekstra svær.
Svar #1
14. februar 2005 af Jevigin (Slettet)
Ja nu vil jeg ikke løse alle opgaverne for dig, men hjælpe dig lidt på vejen.
opg a
Du ved at tyngdekraften er givet ved
Ftyng = m*g
Du kan så splitte den op så en af komposanterne er parallel med vejen.
Ftyng parallel = g*m*cos(15)
til opgave d benytter du blandt andet dette + newtons anden lov fres = m * a
opg a
Du ved at tyngdekraften er givet ved
Ftyng = m*g
Du kan så splitte den op så en af komposanterne er parallel med vejen.
Ftyng parallel = g*m*cos(15)
til opgave d benytter du blandt andet dette + newtons anden lov fres = m * a
Skriv et svar til: Lidt besvær
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
