Kemi

Salpetersyre opg.

10. marts 2010 af P.L. (Slettet)

 Kalksalpeter, Ca(NO3)2 fremstilles ved at behandle kalk, CaCO3, med salpetersyre: 

CaC03 (s)  + 2 HNO3 (aq)   --> Ca(NO3)2 (s)   + CO2 (g)  + H20 (l) 

Så skulle jeg beregne massen af den mængde salpetersyre, der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg. kalksalpeter. (Det har jeg gjort) 

Hernæst skulle jeg beregn volumenet af den mængde CO2 (g), der angives ved fremstillingen, idet temperaturen er 48 grader og trykket er 1,015 bar (det har jeg også gjort) 

Nu får jeg så af vide at der ved fremstillingen anvendes en 68 masse% salpetersyre. 

og jeg skal så finde ud af hvor mange liter 68% salpetersyre der skal anvendes?

Kan slet ikke se for mig hvad jeg skal gøre, håber der er nogle der kan få mig på rette vej.. På forhånd tusind tak;) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2010 af mathon

     densiteten af 68 masse% salpetersyre = 1412,21 kg/m3

     mnødvendig = mteoretisk/0,68

     Vnødvendig = mnødvendig/(1,41221 kg/L)


Svar #2
10. marts 2010 af P.L. (Slettet)

 Hvor ved du fra hvad densiteten er ??

Har du slået den op? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2010 af mathon

opslag


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 Jeg har samme opgave. Og jeg forstår ikke den metode du foreslår. Hvad er forskellen mellem Masseprocenten og densitet? Hvad forstås der ved at det er 68masse& HNO3?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. september 2010 af mathon

...det kræver vist en selvstudietur i kemibogens indledende kapitler ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 Ja, kan være. Det er fordi jeg troede at det var densisteten der var opgivet, og så kunne jeg bare siger: g HNO3 / Densitet g/mL HNO3 = mL. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. september 2010 af mathon

masse% er et opløst stofs masse i procent af hele opløsningens masse

en opløsnings densitet er dens massetæthed dvs gennemsnitlige masse per volumenenhed


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 ja. Fandt jeg ud af. Derfor står jeg tilbage med et spørgsmålstegn igen. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. september 2010 af mathon

                  
                                                                CaCO3 (s) +  2HNO3 (aq)    --->    Ca(NO3)2 (s)   +   CO2 (g)  +  H2O (l)
ækvivalente stofmængder i mol:                                     2                                1                     1
aktuelle stofmængder i kg:                                     2·0,06302                   0,16410   
                                                                                        x                               10

         ren HNO3:                 
                                   x / (2·0,06302) = 10 / 0,16410            

                                   x = 7,68 kg

der anvendes imidlertid ikke ren syre men en 68 masse% HNO3
den fornødne mængde 68 masse% HNO3
                                   
                                    er derfor (7,68 kg)/0,68 = 11,29 kg      
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 Der er bare et problem. Jeg skal finde det i liter. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. september 2010 af mathon

                
                          den anvendte HNO3's volumen = (11,29 kg)/(1,41 kg/L) = 8 L


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 Kan man sige at: 

ved 100% HNO3 kendes stofmængden: 121,877mol

dvs ved 68% er det: 121,877*0,68=82,8764 mol

Trykket og temperaturen kendes: P = 1,015bar og T = 789,15K

PV = nRT 

1,015 * V = 86,8764 * 0,0831 * 789,15 , V= 5354,58L


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. september 2010 af mathon

produktstofmængden af CO2:

                     stofmængdeforholdet  Ca(NO3)2 (s) : CO2 (g)   = 1 : 1

                     n(Ca(NO3)2) = (10 kg)/(0,1641 kg/mol) = 60,94 mol som ækvivalerer 60,94 mol CO2

hvoraf

V =
      n·R·T/p = (60,94 mol)·(0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+48) K)/(1,015 bar) = 1603,18 L = 1,6 m3


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 hvor får du de 0,1641kg/mol fra?


Brugbart svar (1)

Svar #15
01. september 2010 af mathon

opslag i DPS:
giver

M(CaN2O6) = (1·40,078+2·14,007+6·15,999) g/mol = 164,086 g/mol ≈ 164,1 g/mol = 0,1641 kg/mol


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 Det sådan set samme metode jeg benytter, bare med salpetersyre, da det er antal Liter HNO3 68% jeg skal beregne. Jeg kan ikke forstå hvorfor du bruger CO2


Brugbart svar (1)

Svar #17
01. september 2010 af mathon

Du bruger idealgasligningen på noget, der ikke er en ideal luftart
dvs på noget hvor idealgasligningen slet ikke har gyldighed.

Din beregning er derfor helt forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 oh.. Det er rigtigt. Men hvorfor vil du så beregne det med CO2?


Brugbart svar (1)

Svar #19
01. september 2010 af mathon

i opgaveteksten bedes beregnet
volumenet af den mængde CO2 (g), der produceres ved fremstillingen af 10 kg kalksalpeter, idet temperaturen er 48ºC og trykket er 1,015 bar.

CO2 (g) er - med tilnærmelse - en ideal gas.


Brugbart svar (0)

Svar #20
01. september 2010 af pretty2710 (Slettet)

 ja. Og det havde jeg gjort, og fået samme resultat som dig. Det jeg ikke kan finde ud af, er spørgsmålet:

Ved fremstilling anvendes en 68masse% salpetersyre

Hvor mange liter 68% salpetersyre skal der anvendes? 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.