Matematik

Eksponentielle funktioner - bestem a!

10. marts 2010 af MyDearKyoKun (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal bestemme a ud fra funktionen: y=b*e^(a*x)

Hvordan gør jeg det?

Og hvordan bestemmer jeg derefter b?

Jeg ville blive glad for en smule forklaring og ikke bare udregninger.

MVH Tine


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2010 af jnl123

Divider med b på begge sider, så står der:   y/b = e^(a*x)

Tag ln på begge sider:   ln(y/b) = a*x

Divider med x på begge sider

For at finde b kan du bare dividere med e^(a*x) på begge sider


Svar #2
10. marts 2010 af MyDearKyoKun (Slettet)

1000 tak for det hurtige svar! :D

Hvad hvis jeg gerne vil udregne a fra to ligninger (med to ubekendte: stadig a og b)?

Altså:

y_2 = b*e^(a*x_2)

y_1 = b*e^(a*x_1)

Jeg har prøvet at dividere dem også:

y_2/y_1 = e^(a*x_2)/e^(a*x_1)

... men herfra er jeg stuck @_@"


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2010 af jnl123

isoler a i ligning 1 og b i ligning 2 (gjort i den første opgave, bare erstat x og y med x1,x2,y1 eller y2)

indsæt så a i ligning 2 og b i ligning 1

isoler b i ligning 2 og a i ligning 1


Svar #4
10. marts 2010 af MyDearKyoKun (Slettet)

Tak :D


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner - bestem a!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.