Matematik

Funktionsundersøgelse

10. marts 2010 af Chrbor (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forklar ved hjælp af fortegnet for differentialkvotienten f'(x), at funktionen f(x)=x3-x2+2x-2 kun har ét nulpunkt.

Hvordan gør jeg dette? Jeg har indtil videre differentieret funktionen og fået: f'(x)=3x2-2x+2.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2010 af jnl123

Diskriminanten til f '  er negativ


Svar #2
10. marts 2010 af Chrbor (Slettet)

Ahh, og derfor har funktionen altså kun et nulpunkt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2010 af PeterValberg

hvis du sætter f'(x) = 0   og prøver at løse den andengradsligningen, der fremkommer af det:  

3x2 - 2x + 2 = 0   hvor diskriminaten d = b2 - 4ac = (-2)2 - 4·3·2 = 4 - 24 = -20 (negativ) sammenholdt med at a = 3 er større end nul (positiv), kan udledes, at grafen for f'(x) - der står altså f-mærke - vender "benene opad" og ikke har nogle rødder, da diskriminaten d er negativ, hvilket betyder, at grafen for f' er over x-aksen i hele definitionsmængden .

Alt dette betyder, at grafen for f(x) kun er stigende i hele sin definitionsmængde og et nærmere kik på forskriften afslører hurtigt, at f(1) = 0 dermed har du vist bevist, at grafen for f kun har ét nulpunkt.

vedr. f(1) = 0:

f(x) = x3 - x2 + 2x - 2    <=>    f(1) = 13 - 12 + 2·1 - 2   <=>  f(1) = 1 - 1 + 2 - 2 = 0
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2010 af jnl123

Når diskriminanten er negativ har 2.gradspolynomiet ingen reelle løsninger. Derfor er der ingen lokale maksimum eller minimum. Og derfor kan der højst være 1 nulpunkt. Om det er der undersøges ved at sige:

f(x) = 0    <=>    x^3-x^2+2x-2 = 0        =>     x = 1

(dvs. 0-punkt i (1,0) )


Svar #5
10. marts 2010 af Chrbor (Slettet)

Længere nede bliver jeg så bedt om at benytte omskrivningen i opgave b, f(x) = (x-1)(x2+2), til at forklare, at der kun er én løsning til ligningen f(x) = 0.

Skal jeg så ikke bare sætte f(x) = 0 og vise, at ligningen f(x) = 0 kun har løsningen x = 1?


Skriv et svar til: Funktionsundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.