Matematik
studentereksamensopgave; sproglig
16. februar 2005 af
Mithturion (Slettet)
Jeg har igen fået udleveret et sæt opgaver, og har besvaret alle undtagen denne. Kan nogen hjælpe?
opg. 31:
på figuren ses en varedeklaration af sølvruller fra Irma.
(så får man oplysningerne) fremstillet af: aluminium. bredde: ca. 30 cm. tykkelse: ca. 0,011 mm. Vægt: ca. 31 g pr. m2. 186 g pr. rulle. nettovægt: ca. 2*186g = 372g.
a)beregn densiteten (massefylden) af aluminium ud fra de anførte tal i varedeklarationen.
b) beregn hvor mange meter aluminiumsfolie, der er i én af Irmas sølvruller?
opg. 31:
på figuren ses en varedeklaration af sølvruller fra Irma.
(så får man oplysningerne) fremstillet af: aluminium. bredde: ca. 30 cm. tykkelse: ca. 0,011 mm. Vægt: ca. 31 g pr. m2. 186 g pr. rulle. nettovægt: ca. 2*186g = 372g.
a)beregn densiteten (massefylden) af aluminium ud fra de anførte tal i varedeklarationen.
b) beregn hvor mange meter aluminiumsfolie, der er i én af Irmas sølvruller?
Svar #1
16. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
Mithturion:
a) Densitet: masse (m) per volumenenhed (V), formelt;
rho = m/V = m/(A*t)
A: areal
t: tykkelse
Massen m af en sølvrulle og massen per areal er oplyst. Deraf beregnes A. Tykkelsen t er oplyst. Indsæt og beregn rho.
b) Tja - det er nu ikke just stillet som et spørgsmål :-) Anyway, arealet kender du fra a), og bredden af rullerne er oplyst i opgaveteksten. Beregn længden.
Husk at anvende konsistente enheder.
//Singularity
a) Densitet: masse (m) per volumenenhed (V), formelt;
rho = m/V = m/(A*t)
A: areal
t: tykkelse
Massen m af en sølvrulle og massen per areal er oplyst. Deraf beregnes A. Tykkelsen t er oplyst. Indsæt og beregn rho.
b) Tja - det er nu ikke just stillet som et spørgsmål :-) Anyway, arealet kender du fra a), og bredden af rullerne er oplyst i opgaveteksten. Beregn længden.
Husk at anvende konsistente enheder.
//Singularity
Svar #2
17. februar 2005 af Mithturion (Slettet)
kan du forklare a med tal, kan desværre ikke helt følge det..
men b er fin..
men b er fin..
Svar #3
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Beregning af arealet går som følger;
A = (186g)/(31g/m^2) = 6.0m^2
Tykkelsen er t = 0.011mm, og densiteten er dermed
rho = m/(A*t) = (186g)/[(6.0*10^4 cm^2)*0.0011cm] = 2.818...g/cm^3 ~ 2.8g/cm^3
Jeg har i beregningen konverteret nogle af enhederne;
t = 0.011mm = 0.011mm*(0.1cm/mm) = 0.0011cm
6.0m^2 = (6.0m^2)*(100cm/m)^2 = 6.0*10^4 cm^2
Dermed får densiteten enheden g/cm^3. Så er det lettere at kontrollere sit resultat, thi ved at betragte det periodiske system i Databogen *) ses aluminium at have densiteten 2.7g/cm^3. Det beregnede resultat ser ikke ud til at afvige nævneværdigt herfra.
*) DATABOG Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s.14.
Godnat :-)
//Singularity
A = (186g)/(31g/m^2) = 6.0m^2
Tykkelsen er t = 0.011mm, og densiteten er dermed
rho = m/(A*t) = (186g)/[(6.0*10^4 cm^2)*0.0011cm] = 2.818...g/cm^3 ~ 2.8g/cm^3
Jeg har i beregningen konverteret nogle af enhederne;
t = 0.011mm = 0.011mm*(0.1cm/mm) = 0.0011cm
6.0m^2 = (6.0m^2)*(100cm/m)^2 = 6.0*10^4 cm^2
Dermed får densiteten enheden g/cm^3. Så er det lettere at kontrollere sit resultat, thi ved at betragte det periodiske system i Databogen *) ses aluminium at have densiteten 2.7g/cm^3. Det beregnede resultat ser ikke ud til at afvige nævneværdigt herfra.
*) DATABOG Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s.14.
Godnat :-)
//Singularity
Skriv et svar til: studentereksamensopgave; sproglig
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
