Matematik

Daglængde

17. februar 2005 af qbone (Slettet)
Hej allesammen

Jeg sidder og gruer lidt over en opgave jeg har fået for til imorgen. Den lyder som følgende:

Antag at daglængden L i timer, målt x uger efter midsommer.

L=f(x)=5,25 * cos(phi/26 * x) + 12,18
, 0

a) Beregn daglængden for hendholdsvis 5uger, 20uger og 45uger.

Jeg har siddet og regnet lidt på den og fundet frem til følgende:

f(5)=16,5006
f(20)=8,2503
f(45)=15,6613

Men så er det at jeg løber ind i problemet.

b) For hvilke værdier af x er daglængden under 15timer?

Jeg går ud fra at jeg skal isolere x men er ikke klar over hvordan.
Jeg håber der er nogle kloge hoveder som kan hjælpe mig denne opgave (spørgsmål b).

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

gbone:

Du mener vist 'pi' i stedet for 'phi'.

a) Korrekt.
b) Du skal afgøre, hvornår funktionen

L(x) = 5.25*cos(pi/26*x) + 12.18

antager værdier mindre end 15, altså løse uligheden;

5.25*cos(pi/26*x) + 12.18

Bemærk, at eftersom der ikke eksplicit bliver bedt om en beregning, er det en fuldt ud tilstrækkelig besvarelse at løse uligheden (1) grafisk.

En algebraisk løsning af (1) kan dog også gennemføres. Vi har

L(0) = L(52) = 17.43,

L er aftagende på [0;26], voksende på [26;52] og har minimum L(26) = 6.93, så løsningen til (1) er et interval omkring x = 26 (overvej dette).

Dernæst løses ligningen

L(x) = 15

ergo

cos(pi/26*x) = 2.82/5.25

Sætter vi pi/26*x = y, har vi altså en trigonometrisk grundligning;

cos(y) = 2.82/5.25

Bemærk, at y E [0;2pi], eftersom x E [0;52]. Når y, og dermed x = 26y/pi, er bestemt, opskrives løsningsmængden til (1).

//Singularity

Svar #2
18. februar 2005 af qbone (Slettet)

Ja det var en fejl.. phi=pi ;)

Hmm..
Jeg har studset lidt over den og jeg kan følge dig ned til hvor du siger:

"cos(pi/26*x) = 2.82/5.25"

Men så taber jeg tråden.. Hvad er det du gør bagefter, hvor du sætter pi/26*x = y ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Jeg vurderer, at det nok er lettere, hvis du substituerer y = pi/26*x og så løser ligningen

cos(y) = 2.82/5.25

for y E [0;2pi], hvilket svarer til x E [0;52].

Derefter beregnes de tilsvarende x-værdier, idet

x = 26*y/pi

og til sidst bestemmes løsningsmængden til (1) [jf. #1], som jo er et åbent interval omkring x = 26. Du skulle gerne ende med løsningsintervallet

x E ]8.307... ; 43.692...[

//Singularity

Svar #4
18. februar 2005 af qbone (Slettet)

Puuha.. Det har jeg lidt svært ved at forstå..
Jeg bliver nødt til at smutte i seng nu.
Så må jeg tage skraldet.
Men _tusind tak_ for hjælpen Singularity.
Jeg har faktisk forstået en smule mere om de intervaller. Men nu ser vi om ikke vores lærer gennemgår opgaven :)

//qbone

Skriv et svar til: Daglængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.