Kemi

Stofmængdekoncen......

15. marts 2010 af digitron7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg er stødt ind i problemer er der nogen der kan hjælpe??

"Følgende ligevægt har indstillet sig i en vandig opløsning af bariumsulfat":
BaSO4 (s) <--> Ba^2+ (aq) + SO4^2- (aq)

a) Beregn stofmængdekoncentrationen af bariumioner i en mættet opløsning af bariumsulfat ud fra opløselighedsproduktet:

og

"En patient har umiddelbart inden en røntgenundersøgelse indtaget noget magnesiumsulfat heptahydrat, MgSO4 * 7 H2O. Lægen skønner, at patienten har indtaget 750 mg af saltet. Mavevæskens volumen antages at være 1,8 L.

b) Beregn den formelle stofmængdekoncentration af magnesiumsulfat i mavevæsken:
 

Jeg ved ikke helt hvordan man skal gribe det an..


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2010 af mathon

a)
                                                           BaSO4 (s)  <--->  BaSO4 (aq)  <--->  Ba2+ (aq) + SO42- (aq)
stofmængdekoncentrationer i mol/L:                                 s                          s                  s

                                            [Ba2+]•[SO42-] = Ko =  1,1·10-10 M2

                                                    s2 = 1,1·10-10 M2  og s>0

                                                    s = (1,1·10-10 M2)½ = 1,049·10-5 M

                                            [Ba2+]mættet = [SO42-] = s = 1,049·10-5 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2010 af mathon

b)

                M(MgSO4*7H2O) = 246,51 g/mol hvoraf Mg udgør 9,86%


Svar #3
15. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

Hvis jeg lige må spørge i a'eren hvad betyder s^2 ???

Og i b'eren hvordan vil man kunne regne det ud med mellemregninger?? For jeg vil til eksamen ikke vide at Mg udgør 9,86%


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2010 af mathon

a)
           s: genlæs #1

b)
           den oplysning viste sig overflødig
   brug:
           n(MgSO4*7H2O) = m/M = (0,750 g)/(246,51 g/mol) = 0,003042 mol

           c = (0,003042 mol)/(1,8 L) = 0,001690 M = 1,690 mM


Svar #5
16. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

Oke der er en anden del opgave der driller mig

"Mavesyren består af saltsyre, og pH for mavevæsken er 2,1. Ved denne pH-værdi findes der både sulfat og hydrogensulfat i overensstemmelse med følgende ligevægt":
HSO4^- (aq) + H2O (l) <--> SO4^2- (aq) + H3O^+ (aq)

c) Bestem de aktuelle stofmængdekoncentrationer af hydrogensulfat og sulfat i patientens mavevæske.

Hvordan vil man beregne den??


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2010 af mathon

  teksten bør være:
   "Bestem det aktuelle koncentrationsforhold mellem sulfat og hydrogensulfat  i patientens mavevæske"

                                   HSO4- (aq) + H2O (l)   <--->   SO42- (aq)  +  H3O+ (aq)

det svage korresponderende syre/base-par er HSO4-/SO42-

pufferligningen:       
                                    pH = pKs + log([SO42-]/[HSO4-])  

                                    [SO42- ]/[HSO4-] = 10pH-pKs = 102,1-1,92 = 1,51356

                                    [SO42- ] = 1,51356·[HSO4-]


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2010 af mathon

...medmindre du ligger inde med yderligere oplysninger


Svar #8
17. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

#7

...medmindre du ligger inde med yderligere oplysninger

der stå faktisk: Bestem de aktuelle stofmængdekoncentrationer af hydrogensulfat og sulfat i patientens mavevæske.

Jeg har vedlagt file hvor du kan se det.

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF03/Opgaver%20gl%20ordning/kemi2003%2010%202.ashx


Skriv et svar til: Stofmængdekoncen......

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.