Matematik

Potensfunktion

15. marts 2010 af MisSluis (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogen, som kan være søde at forklare mig, hvordan man finder forskriften ud fra dette:

En potensfunktion er bestemt ved at når x-værdierne vokser med 12%, så vokser y-værdierne med 3%. Grafen for funktionen går gennem punktet (24,33).

Jeg kender altså kun et punkt. Det er det, der gør den svær synes jeg.

Håber, at der er nogle, som kan forklare mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2010 af NejTilSvampe

 1,03*f(x) = b*(1,12*x)^a

33 = b*24^a

1,03*33 = b*(24*1,12)^a

Du har to ligninger med to ubekendte, løs for a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2010 af mathon

                  (y2/y1) = (x2/x1)a

                  ln(y2/y1) = ln(x2/x1a

                  a = ln(y2/y1) / ln(x2/x1)

hvoraf

                  a = ln(1,03)/ln(1,12) = 0,260824

hvilket giver

                 f(x) = y = b·x0,260824  og

                 b = 33/240,260824 = 14,4053
    
                 f(x) = 14,4053·x0,260824
 


Svar #3
15. marts 2010 af MisSluis (Slettet)

Det ligner mistænkeligt formlen fra eksponentielfunktionen, som man bruger til at finde a med i #2 ?????????


Svar #4
15. marts 2010 af MisSluis (Slettet)

Jeg har fået:

f(x)=0,75x^2-3x+2

f'(x)=1,5x-3

f i 3f(3) indsættes:

f'(3)=1,5*3-3=1,5

f(3)=0,75*3^2-3*3+2=-0,25

Det indsættes i tangentformlen:

y-f(xo)=f'(x0)(x-x0) <=> y-f(x0)=3(x-x0)

Y isoleres:

y-(x0)=3(x-x0)

f(x0)-3(x-x0)=y

y=f(x0)-3(x-x0)

y=1,5*(x-1,5)-0,25=3x ????

Hvorfor kan jeg ikke få 10????


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2010 af mathon

ikke helt

   for en eksponentiel funktion
                                              f(x) = y = b·ax

gælder
                                              y2/y1 = aΔx

                                              a = (y2/y1)1/Δx

                                              a = (y2/y1)1/(x2-x1)      så "ligheden" er ikke iøjnefaldende


Svar #6
15. marts 2010 af MisSluis (Slettet)

Nu er jeg lige i en anden opgave:) Det var også lidt forvirrende. Jeg har fået løst den første opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2010 af mathon

#4

         y - f(xo) = f '(xo)·(x-xo)
        
         y - f(3) = f '(3)·(x-3)

         y - (-0,25) = 1,5·(x-3)

         y = 1,5x - 4,5 - 0,25

         y = 1,5x - 4,75

         y = (3/2)x - (19/4)

        


Svar #8
15. marts 2010 af MisSluis (Slettet)

Man skal gøre rede for at linjen ligningen 3x-10 er tangenten til grafen f(x)=0,75x^2-3x+2 ?????????????


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2010 af mathon

      f '(xo) = 1,5xo - 3 = 3

                  xo = 6/1,5 = 4

tangentligning i (4,f(4)) 

                
y = 3(x-4) + f(4)


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.