Matematik

Optimering: Popcorn

15. marts 2010 af Sunbright (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hey derude..

Sidder her med en opgave, som jeg simpelthen ikke kan løse..

- Et kræmmerhus skal rumme 2L popcorn. Hvordan skal kræmmerhuset dimensioneres for, at der bruges mindst muligt 
pap til overfladen?

Jeg ved ikke rigtig hvorkan formlerne skal bruges.. Jeg er nået frem til, at man skal bruge kræmmerhusets rumfang-formel: 1/3*h*A, hvor A= pi*r (cirklens areal).. længere er jeg ikke nået :(

På forhådn tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2010 af 2006ymsw (Slettet)

Prøv at opstille en formel for rumfanget,

løs ligningen med hensyn til h eller r:

1/3*h*A = 2

indsæt h eller r i formlen for overfladen

prøv at plotte grafen og find ud af hvornår den har mest rumfang (Undersøg toppunktet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2010 af jnl123

Hvis der skal bruges mindst muligt pap til overfladen, så er det arealet af keglen, der skal være mindst.

Men du kan i hvertfald sætte rumfang = 0,002 m^3, så:

0,002 = 1/3*h*pi*r

Og så tror jeg du skal bruge en formel for arealet også


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man skærer kræmmerhuset op, ser man at overfladen af kegledelen udgør en sektor af en cirkel med radius R=√(h2+r2) og sektoromkreds 2πr (keglegrundfladens omkreds). Idet keglegrundfladen er åben, er kræmmerhusets overfladeareal da

K = πR2 •2πr / (2πR) = πRr = πr√(h2+r2), og voluminet er

V = 1/3 h πr2 = V0 , hvor V0 er det forlangte volumen på 2 liter. Nu udtrykker vi r2 ved hjælp af V0 og h:

r2 = 3V0/(πh)

og indsætter det i udtrykket for overfladearealet:

K = πr√(h2+r2) eller

K2 = π2r2(h2+r2) = π2 3V0/(πh) (h2 + 3V0/(πh)) = 3V0/h (πh2 + 3V0/h) .

Vi finder nu minimum for K2 ved at løse ligningen

dK2/dh = 0 , der fører til ligningen

h3 = 6V0/π , altså

h = (6V0/π)1/3 , dvs

h = 15,63 cm , og dermed

r = √(3V0/(πh)) = 11,05 cm


Svar #4
16. marts 2010 af Sunbright (Slettet)

Tusinde tak!!


Skriv et svar til: Optimering: Popcorn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.