Matematik

Reelt tal i en ligning

17. marts 2010 af archenemy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 6 (lidt svær)
Idet k er et reelt tal, betragtes ligningen
2 (k +1)x^2kx + k + 2 = 0
Løs ligningen for k=2
For hvilke værdier af k har ligningen ingen løsninger?
For hvilke værdier af k har ligningen netop 1 løsning?
For hvilke værdier af k har ligningen 2 løsninger?
(husk tilfældet k=-1)

Nogle der ved hvad man skal her?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2010 af mathon

er
     2 (k +1)x^2kx + k + 2 = 0  skrevet helt rigtigt?


Svar #2
17. marts 2010 af archenemy (Slettet)

nej overovedet ikke! skriver det lige igen

(k+1)x^2+2kx+k+2= 0


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. marts 2010 af mathon

           (k+1)x2+ (2k)x + (k+2) = 0   k≠-1   hvis 2.gradsligning

k=2
           (2+1)x2+ (2·2)x + (2+2) = 0

           3x2 + 4x + 4 = 0

     a = (k+1)
     b = (2k)
     c = (k+2)

     d = b2 - 4ac = (2k)2 - 4·(k+1)·(k+2) = 4k2 - 4(k2+3k+2) = 4k2 - 4k2 - 12k - 8 = -12k - 8

du kender sikkert sammenhængen
mellem
diskriminantens fortegn og antallet af løsninger til 2.gradsligningen

for k = -1
udarter ligningen til
                              -2x + 1 = 0


Svar #4
17. marts 2010 af archenemy (Slettet)

k=2
(2+1)x2+ (2·2)x + (2+2) = 0

3x2 + 4x + 4 = 0

- er det resultatet fra første besvarelse med k2?


Svar #5
17. marts 2010 af archenemy (Slettet)

For hvilke værdier af k har ligningen ingen løsninger?
For hvilke værdier af k har ligningen netop 1 løsning?
For hvilke værdier af k har ligningen 2 løsninger?

hvad er det jeg skal sætte ind på diskriminantens plads? er det

-12k - 8?

og hvad er det for nogle k værdier jeg skal frem til?


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2010 af mathon

#4
      Ja

#5

      for k≠-1
                  for d = -12k - 8<0 har (k+1)x2+ (2k)x + (k+2) = 0 ingen reelle løsninger
                  for d = -12k - 8=0 har (k+1)x2+ (2k)x + (k+2) = 0 én reelle løsning
                  for d = -12k - 8>0 har (k+1)x2+ (2k)x + (k+2) = 0 to reelle løsninger


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2010 af mathon

...du beregner selv k-intervallerne


Skriv et svar til: Reelt tal i en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.