Matematik

Opløse brøker

17. marts 2010 af Hottienottie (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej 

jeg skal opløse eller forkorte  en brøk, men jeg har ingen anelse om, hvordan jeg ska gøre eller hvad reglen for det er? og jeg skal også angive hvilken x angivningen er gyldig

min brøk ser sådan ud:

((-x^(2)+4)/(2x^(2)+2x-12))


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2010 af bluegambler (Slettet)

factor(2*(x)^(2) + 2*x - 12) = 2*(x - 2)*(x + 3)

factor(-((x)^(2)) + 4) = -(x - 2)*(x + 2)

(-(x - 2)*(x + 2)) / (2*(x - 2)*(x + 3))

Og så skulle det ikke være så svært at korte ud.


Svar #2
17. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

vil (x+2) i tælleren så gå ud med (x-2) i nævneren?


Svar #3
18. marts 2010 af Hottienottie (Slettet)

 skal jeg også bruge factor i denne her brøk ((x-1)/(2x^(2)+4x-6x))? men her kan jeg ikke gøre det i tælleren


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Samme opgave var behandlet her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=819944 

#2 - Nej. Du kan forkorte den samme faktor i tæller og nævner, forudsat at faktoren ikke er 0. (x+2) og (x-2) er jo ikke samme faktor.

#3

Du kan se, at x=1 er rod i nævneren, så under forudsætningen x ≠ 1, kan du forkorte (x-1) i tæller og nævner og ender med

1/(2(x+3))


Skriv et svar til: Opløse brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.