Fysik

lysintensitet af lamper

18. marts 2010 af lotte777 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

Som I kan se på billedet et elektrisk kredsløb med 3 lamper. Spørgsmålet er, hvad sker der med lysintensiteten af lampe L og M, hvis lampe N fjernes. Lyser de mere, mindre eller bliver de det samme?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2010 af peter lind

Nu viser du ikke kredsløbet. Prøv at se hvad der sker med spændningen over de enkelte lamper og om strømmen ændrer sig.


Svar #2
18. marts 2010 af lotte777 (Slettet)

 Det må I undskylde, jeg glemte at vedhæfte billedet

Her kan I se det:

http://yfrog.com/3mlamperp


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2010 af peter lind

Modstanden i parallelkoblingen er RL*RN/(RL+RN) < RL, så modstanden i den del bliver større. Overvej hvad det betyder for strømme og spændinger over modstand M


Svar #4
18. marts 2010 af lotte777 (Slettet)

 Ok, så lysintensitet kan godt måles i modstand?

M må vil blive den samme, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2010 af peter lind

Det du skal se på er hvilken effekt, der afsættes i lamperne. Hvis effekten falder vil der afgives mindre energi til lamperne og de vil lyse svagere.


Svar #6
18. marts 2010 af lotte777 (Slettet)

Ok.. men for lampe L skulle strømstyrken jo gerne stige, og så udfra P=I2R kan vi sige at effekten også stiger og derfor lyser den stærkere...

Jeg mener stadig ikke at M ændrer sig da den er i serie, er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2010 af peter lind

Nej. Modstanden i det samlede kredsløbet bliver større, så den totale strøm i kredsløbet bliver mindre. Samtidig er spændingsfaldet over hele systemet uændret.


Svar #8
18. marts 2010 af lotte777 (Slettet)

 Okay... mange tak

Har prøvet at lave nogle regnestykker.. og jeg fik det til at L vil lyse stærkere og M vil blive svagerer, nemlig på grund af den samlede modstand, som du sagde


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2010 af peter lind

Ja. Det er en god måde at køre på nogle regnestykker. Mere generelt. Strømstyrken falder. Da effekten er P = U*I = R*I2 falder effekten i M og spændingen over M falder da U = R*I. Når spændingen over M falder må den stige over L, da summen af spændingerne er konstant. Dermed stiger effekten over L da P = U*I = U2/R


Svar #10
20. marts 2010 af lotte777 (Slettet)

 Ja

Mange tak for svaret!


Skriv et svar til: lysintensitet af lamper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.