Fysik

Hjælp - Gaslove, idealgasligningen

20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej

Jeg skal til atlave en fysikrapport om gaslove og idealgasligningen. Jeg sidder lidt fast, og håber derfor nogle af jer kan hjælpe mig:
----------------
Formål:
At undersøge gaslovene, udlede idealgasligningen, og herunder bestemme gaskonstanten R ud fra egne målinger.
Under forsøget forekommer 4 variable: p, V, T og n. Sammenhængen mellem alle disse størrelser kan bestemmes ved at variere to størrelser, og holde de øvrige konstant.

Der er 5 delforsøg:
1. Bestemmelse af n
2: Finde sammenhængen mellem p og V, ved konstant n og T. Boyles lov eller Boyle-Mariottes lov
3. Finde sammenhængen mellem p og n ved konstant V og T. "Dykkerloven"
4. Finde sammenhængen mellem V og T, ved konstant n og p. Charles' lov
5. Finde sammenhængen mellem p og T, ved konstant n og V. Gay-Lussac's lov

Gaskonstanten R kan bestemmes ved indsættelse af et målepunkt fra 3. delforsøg i idealgasligningen. Sammenlign med tabelværdien.
----------------

Mit første spørgsmål:
Hvordan skal jeg udlede idealgasligningen?


Mit andet spørgsmål:
Hvordan bestemmer jeg gaskonstanten ud fra målepunkterne fra delforsøg 3? I delforsøg 3, har jeg målepunkterne:
m/kg: 12
v/mL: 30
n/mol: 414,365
p/kPa: 385,601

Hvis jeg isolerer R, kommer idealgasligningen til at se således ud:
R = (p*V)/(n*T) = (385601 Pa * 0,03 L) / (414,365 mol * 293 K) = 0,0953 (Pa * L)/(mol * K)

Mit problem er, at jeg ved at der skal 101.325 Pa til 1 atm, og at tabelværdien for R hvis der bruges atm, er: 0,0821 (L*atm)/(mol*K)

Ud fra denne betragtning, må der være et eller andet forkert med min udregning, men jeg kan ikke gennemskue hvad. For man kan da ikke sammenligne to tabelværdier med forskellige enheder?


Jeg håber meget, at der er nogle, som kan hjælpe mig.

Mvh

Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2005 af Nico.. (Slettet)

Hva med at søge i opgaver og se i opgaverne hvordan dine spørgsmål er klaret...?

Svar #2
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Det har jeg gjort, men kan ikke umiddelbart se nogle fejlkilder.

Svar #3
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Ahh... Tror måske jeg har fundet ud af det.

Tabelværdi for R = 8,31 J/(mol*K)

J = p/Pa * V/m^3 = 385601 Pa * 0,00003 m^3 = 11,568 J

Gaskonstanten R bestemmes til 11,568 J/(mol*K)

Afvigelse:
(|8,31J - 11,568J|) / (8,31J) * 100% = 39,21%

Det er godt nok en meget stor afvigelse, så i må gerne svare på hvorvidt det er korrekt.

Mvh

Peter

Svar #4
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg mangler stadig hjælp til spørgsmål 1:

Hvordan skal jeg udlede idealgasligningen?

Mvh

Peter

Svar #5
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Ingen, der kan hjælpe? :(

Svar #6
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Øv, #3 må være forkert. Nu er jeg helt tilbage ved start, hvor jeg ikke forstår noget af det :(

Svar #7
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Keine hilfe?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#7: Ifølge oplysningerne i dit første indlæg har du en masse på m=12kg atmosfærisk luft indespærret på et volumen V=30mL, svarende til en gennemsnitlig densitet på omtrent 4.00*10^5 kg/m^3. Det tror jeg ganske enkelt ikke på, eftersom luftens densitet under normale omstændigheder er omtrent 1.293kg/m^3.

Tjek lige størrelserne igen ;-)

//Singularity

Svar #9
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Men det er jo med et tryk på 385,601 kPa, hvor et normalt tryk er på 1 atm svarende til 101,325 kPa.

Svar #10
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Du får lige forsøgsvejledningen:

3. Sammenhæng mellem p og n ved konstant V og T:

En luftmængde, f.eks. 30 mL, lukkes ind i sprøjten, hvorefter ventilen lukkes. Stemplet presses mod badevægten til et fast rumfang, f.eks. 10 mL, hvorefter "massen" m aflæses på vægten. Herefter lukkes en større luftmængde, f.eks. 30 mL, som presses til det samme fastlagte rumfang som før, hvorefter m igen aflæses, og så fremdeles.

Trykket p beregnes: P = (m * g)/(A) + B

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. februar 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Opstil grafer hvor du fremviser proportionalitetsfaktorer, og sammensæt funktionsudtrykkene. Sådan viser du Gas-lovene.

Svar #12
20. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

#8: Du får lige måleresultaterne:

http://yuhuu.dk/fysik.gif

Er helt forvirret :(

Skriv et svar til: Hjælp - Gaslove, idealgasligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.