Kemi

Forsæbningstal

19. marts 2010 af Quijote (Slettet)

Hej jeg er igen med rapport over fedtforsæbningstal og tror jeg er kørt fuldstændig gal i det.

Jeg har fået følgende forsøgsvejledning og skal regne de opgaver der er i den, for at nå frem til forsæbningstallet, her er den:

http://www.lru.dk/kemi/eleveksperimenter/Au2_V8_3.pdf

De resultater jeg har fået er en titrering på v(HCl) = 8,9 mL og m(fedtstof) = 5,018 g

Præcise koncentrationer af 0,5M HCl = 0,589M og af 0,5M KOH = 0,373M.


Svar #1
19. marts 2010 af Quijote (Slettet)

Mine bud til opgaverne:

a) Ud fra den præcise koncentration af kaliumhydroxidopløsningen beregnes den tilsatte stofmængde kaliumhydroxid.

SVAR: n(KOH)  = c(KOH) * v(KOH) = 0,373M * 0,05L = 0,019 mol

b) Opskriv et reaktionsskema for titreringsreaktionen. Hvilke type rekation er der tale om?

SVAR: syre-base reakt. = HCl + KOH --> H2O + K + Cl

c) Ud fra titreringsresultatet bestemmes den stofmængde kaliumhydroxid, der er i overskud efter forsæbningen.

SVAR: v(HCl) * c(HCl) = n(HCl) = n(KOH) --> 0,0089 L * 0,589 M = 0,00524 mol

d) Af disse resultater beregnes den stofmængde kaliumhydroxis der er medgået til forsæbning.

SVAR: 0,019 mol - 0,00524 mol = 0,014 mol

e) Heraf beregnes forsæbningstallet, angivet som mg KOH / g fedtstof.

SVAR: m(KOH) = M*n = 56,1 g/mol * 0,014 mol = 1,066 g

1,066 g *100 = 106,6 mg / 5,018 g fedt = 26,498 mg/g

Virker meget forkert. Jeg skal vel også tage hensyn til at der dannes 3 KOH i reaktionen som ses i vejledningen. Jeg kan bare ikke finde ud af det mere, jeg ved heller ikke hvad jeg skal gøre i de næste opgaver.


Svar #2
19. marts 2010 af Quijote (Slettet)

Pleaase jeg har virkelig brug for akut hjælp!!


Svar #3
20. marts 2010 af Quijote (Slettet)

Jeg vedhæfter lige opgavevejledningen, for den kan åbenbart ikke åbne.


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. marts 2010 af Gate2 (Slettet)

Har vedhæftet en fil til dig

Vedhæftet fil:Forsæbningstal.pdf

Svar #5
20. marts 2010 af Quijote (Slettet)

 Jeg kan simpelthen ikke takke dig nok! Hold op hvor er det forståeligt forklaret! Tusind Tusind tak!!


Skriv et svar til: Forsæbningstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.