Matematik

finde koordinater til to punkter

20. marts 2010 af klinki (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg sidder med lidt matematik lektier, hvor jeg kun mangler denne opgave. da der er to figurer med til denne opgave har jeg valgt at vedhæfte den. håber der er nogen der ved hva jeg kan gøre. men se vedhæftede fil

Tusind millioner tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2010 af peter lind

Du kan finde ligningerne for linjerne gennem Q, P og R og de søgte punkter samt finde hvor de skærer hinanden. Find først koordinaterne til P og R. Retningsvinklerne v til de enkelte punkter er målt, så du kan finde hældningen af linjerne som tan(v). Punkterne kan så findes  ved at løse ligningerne aQP*x+ bQP = aRP*x+ bRP =aSP*x+ bSP , hvor indeks Q, R og S angiver hvilket af punkterne Q, R og S linjerne går igennem og P angiver det punkt du skal finde koordinaterne for. P kan altså antage værdierne A-H.

Du har 3 ligninger med 2 ubekendte, så koordinaterne er faktisk overbestemt, hvilket er gjort for at mindske målefejl. En simpelt måde at komme om med det problem er at minimisere udtrykket (aQP*x+ bQP - aRP*x- bRP )2+ (aQP*x+ bQP - aSP*x+ bSP)2. Du skal muligvis bruge et matematikprogram til at lave minimiseringen.

Jeg vil anbefale dig at bruge et regneark til i hvert fald til at finde ligningerne for linjerne.


Svar #2
21. marts 2010 af klinki (Slettet)

tusind tak :)


Svar #3
21. marts 2010 af klinki (Slettet)

jeg kan ikke få det til at passe.. ved ikke om jeg bør bruge vektorer, men kender jo kun punkterne for Q, R og S ??? og jeg kan da finde vinklerne mellem f.eks. linjerne QA og QB, men det hjælper da ikke videre :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2010 af peter lind

Hvad mener du med at du ikke kan få det til at passe?

Det er ikke meningen at du skal finde vinklerne mellem QA og QB. Du skal finde ligningen for linjerne gennem Q og A samt Q og B o.s.v. Retningsvinklen til de enkelte punkter er opgivet i tabellen. For linjen igennem Q og A er den for eks. 142,79º. Af den kan du finde hældningen for linjen gennem Q og A. Den er aQA = tan(142,79º). På samme måde kan du finde hældningen for linjerne gennem henholdsvis R  og A og samt S og A. Dernæst finder du linjernes ligning. For linjen gennem Q og A bliver den y  = aQA(x -xQ) + yQ hvor (xQ, yQ)  er koordinaterne for punktet Q. For Q er koordinaterne (0,0). For de andre er er y koordinaterne  0; men ikke x-koordinaterne.

Dette vil give dig 3 ligninger til bestemmelse af koordinaterne til A idet A jo skal ligge på disse 3 linjer. De 3 ligninger kan skrives som:

y-aQAx-bQA = 0

y-aRAx-bRA = 0

y-aSA*x-bSA = 0

Dette giver en overbestemmelse af koordinaterne, som klares ved at man i stedet minimere funktionen

(y-aQAx-bQA)2 + (y-aRAx-bRA)2 + (y-aSA*x-bSA)2

Bemærk at jeg har lavet lidt om på funktionen, der skal minimeres. Den nye er lidt mere rimelig end den i #1


Svar #5
21. marts 2010 af klinki (Slettet)

haha jeg havde forsøgt at dele figuren op i trekanter for at finde længderne fra Q, R og S til de forskellige punkter og derefter regne det ud med vektorer..

men jeg takker mange gange -  dette giver mere mening


Svar #6
31. marts 2010 af klinki (Slettet)

nu er det efterhånden noget tid siden jeg spurgte dig om denne opgave. men det kan da ikke passe at du kan løse den på den måde som du siger, da jeg ikke kender b til ligningen ?????


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2010 af peter lind

Hvilket b taler du om? Du skal finde x og y således at det sidste udtryk i #4 bliver så lille som mulig. Der er ikke behov for at kende noget b.


Skriv et svar til: finde koordinater til to punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.