Fysik

brydningslov opg 6.17

24. marts 2010 af danhansendk (Slettet)

Hey studieportalen Har problem med at find den rigtigt formel

En optisk fiber fremstilles af en ganske tynd kerne med brydningsindeks 1,60, som omgives af en såkaldt kladding med lavere brydningsindeks. derved kan lyset transporteres gennem fiberen unden tab ved totalreflektion fra kladdingen. lyset forlader fiberen i et plant endesnit inden for en vinkel på 2Ø 28 grader.

a) bestem den vinkel lyset i fiberen maksimalt danner med fiberens centerakse

b) hvor stort må kladdingens brydningsindeks maksimalt være

facit

a=8,69 grader

b=1,58

Det som jeg ikke forstår ved opgaven er "maksmialt"

Har kigget på brydningslov (shells lov)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brydningsloven er opkaldt efter den hollandske matematiker Willebrord Snellius, der normalt nævnes som en af lovens opdagere; efter ham kaldes brydningsloven også Snells lov (ikke shells lov).

Lyset forlader fiberen inden for en keglevinkel på i alt 28º , dvs en maksimal vinkel på i=14º med fladenormalen. Til denne vinkel i luft svarer der en vinkel b i fiberen, som vi kan bestemme ved brydningsloven

n sin b = 1 sin i , hvor n=1,60 er fiberkernens brydningsindeks, dvs

sin b = sin14º / 1,60, hvoraf b = 8,6965º .

Dette er den vinkel, son lyset i fiberen maksimalt danne med fiberens centerakse.

Nå lyset i fiberen når ud til overgangen mellem kernen og kladdingen, kommer det ind med en vinkel, der er større end eller lig med vinklen 90º - b i forhold til normalen til overgangslaget, altså en indfaldsvinkel på i2 = 81,30º .

Ser vi nu på brydning mellem kernen (indeks n = 1,60) og kladdingen (indeks n2), har vi

n sin i2 = n2 sin b2

hvor b2 er brydningsvinklen.

Hvis brydningsvinklen b2 er 90º eller over, sker der ingen brydning; i stedet total-reflekteres al lyset, så det bliver inde i kernen. Betingelsen for dette er, at vi får en "umulig" sinus til b2 som resultat i brydningsloven, altså

sin b2 = n sin i2 /n2 ≥ 1 .

Indsætter vi den mindste værdi for i2 = 81,30º , får vi som betingelse for totalrefleksion, at

n2 ≤ n sin i2 = 1,60•sin81,30º = 1,5816

Altså er dette den maksimale værdi for kladdingens brydningsindeks.


Skriv et svar til: brydningslov opg 6.17

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.