Kemi

Indgreb i et ligevægtssystem

26. marts 2010 af P.L. (Slettet)

 Jeg er ved at lave rapport om et forsøg vi har lavet som omhandler indgreb i et ligevægtssystem. 

Jeg er rendt ind i problemer, det drejer sig om følgende: 

Vi skulle udtage to mL af vores ligevægtsblanding og putte i 2 stk ens bægerglas. Det ene bægerglas skulle vi herefter fylde op til det dobbelte volumen. Herefter forklareres vha. Le Chateliers princip og ligevægtsloven, hvilken retning ligevægten forskydes: 

Indgreb: Volumen fordobles.
Iagttagelse: Vores fortyndede opløsning blev meget lysere end den ufortyndede opløsning. Dvs. at ligevægten forskydes mod venstre (←).


Forklaring:
Le Chateliers princip:
Når volumen fordobles, bevirker det at koncentrationen af alle stoffer halveres. Systemet vil da prøve at modvirke dette, ved at danne flere ioner, dvs. den vil forskyde sig mod venstre.

Mit problem er at jeg har svært ved at forklare dette ved ligevægtsloven?? Har dog prøvet, men jeg kan kun vise at Y < K, men ikke at ligevægten forskydes mod venstre (<--) 

Ligevægtsloven:
[Fe3+]* = ½ • [Fe3+]
[SCN–]* = ½ • [SCN–]
[FeSCN2+]* = ½ •[FeSCN2+]

Y = (½ • [FeSCN2+(aq)]) / (½ • [Fe3+(aq)]) • (½ • [SCN– (aq)]) = ½ • K
Dvs. Y < K

Håber der er et klogt hoved der kan hjælpe mig, for vil virkelig gerne forstå det.. På forhånd tak:) 

 


Skriv et svar til: Indgreb i et ligevægtssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.