Kemi

nikkel

29. marts 2010 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Verdensproduktionenaf nikkel var i 2004 på 1,28 mio. tons. En stor del af denne mængde nikkel er ”nyfremstillet”,mens resten fås fra genanvendelse.

Nikkel udvindes fra nikkelsulfider, som gennem en række procestrin omdannes til nikkeloxider.
I næstsidste procestrin omsættes nikkel(II)oxid med carbonmonoxid efter reaktionsskemaet
 

NiO(s) + CO(g) → Ni(s) + CO2(g) (I)
 

Det dannede nikkel indeholder urenheder, som fx jern, og det skal derfor renses. Der findes
flere rensningsmetoder, bl.a. Mondprocessen. I denne proces reagerer nikkel med carbonmonoxid,
og der dannes tetracarbonylnikkel(0)
 

Ni(s) + 4 CO(g) → Ni(CO)4(g) (II)
 

Standardentalpien for Ni(CO)4(g) er -601,58 kJ/mol, og stoffets kogepunkt er 43 grader C.
 

a) Hvor mange tons carbondioxid var der blevet udviklet i forbindelse med omsætningen af
nikkel(II)oxid i 2004, hvis alt nikkel blev ”nyfremstillet”?

jeg kan slet ikke finde ud af hvilke oplysninger jeg skal tage fat i, og hvordan jeg skal bruge dem.

Så på forhånd tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2010 af mathon

du skal forestille dig
1,28 mio. tons Ni = 1,28·109 kg = 1,28·1012 g
efter
bl.a. delproces I


                                                          NiO (s)    +    CO (g)    →    Ni (s)    +    CO2 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:                                                    1                  1
ækvivalente stofmængder i g:                                                    58,6934         44,01
aktuelle mængder i g:                                                                1,28·1012         x                                                  
hvoraf mængden af CO2 kan beregnes
af
                                x/(44,01 g) = (1,28·1012 g)/58,6934 g)

                                x = (1,28·1012/58,6934)·(44,01 g) = 9,56781·1011 g = 9,56781·108 kg =
                                                         9,56781·105 tons = 0,956781·106 tons ≈ 0,96 mio. tons


 


Skriv et svar til: nikkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.