Fysik

haster - haster - fjederkonstanten

02. april 2010 af kuuu (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej

jeg har en opgaven der lyder således: Bestem ved brug af måleresultaterne en værdi for fjederens fjederkonstant k.
 

hvordan kan jeg løse denne her opgave? er der nogen der vil være sød at hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du må jo have nogle måleresultater; men vi ved jo ikke ret meget om, hvad dit forsøg gik ud på.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 ...men du skal sikkert bruge hookes lov


Svar #3
02. april 2010 af kuuu (Slettet)

forsøget går ud på at en fjeder belastes med forskellige masser og strækningen af fjederen måles og skal vi ved hjælp af målingerne bestemme fjederkonstanten k. men jeg ved bar ikke helt hvordan den skal bestemmes.

skal man lave en graf og derefter bruge hældningskoefficienten for at løse den, sådan har jeg gjordt men jeg er bare i tvivl om det er rigtig eller ej. jeg kan vedhæfte det jeg har lavet. Vil du være sød at se om det er rigtig eller ej?

Vedhæftet fil:fjederkonstanten.docx

Brugbart svar (2)

Svar #4
03. april 2010 af mathon

  k = 37,381 kg/s2 =  37,381 (kg·s-2·m)·m-1 = 37,381 (kg·m·s-2)·m-1 = 37,381 N·m-1 = 37,381 N/m


Svar #5
03. april 2010 af kuuu (Slettet)

vil det sige at jeg har lavet opgaven rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2010 af mathon

Ja - hvis du har grafaflæst rigtigt...


Svar #7
03. april 2010 af kuuu (Slettet)

kan man kun benytte denne metode til statiske målinger? kan man ikke bruge hookes lov for at beregne fjederkonstanten i denne sammenhæng? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2010 af mathon

                       Ffj = -k·x
og dermed

                       k = Ffj/x   

hvis
        du kender sammenhørende værdier af Ffj og x (fjederens strækning/sammenpresning
                                                                                                                                    uden
deformation)
        kan du beregne k


Svar #9
03. april 2010 af kuuu (Slettet)

hmmm...men kan man ikke bruge denne metode hvis man kun skal beregne en måling..for ellers bliver det besværlig hvis man ligepludselig skal beregne 10 målinger..


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2010 af Daniel TA (Slettet)

Når du har sammenhørende værdier som i #8 laver du et plot med x ud af x-aksen og F op ad y-aksen. Så er hældningen på din lineære graf k.


Svar #11
04. april 2010 af kuuu (Slettet)

tak for hjælpen til jer alle :) 


Skriv et svar til: haster - haster - fjederkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.