Biologi

biologisk halveringstid

03. april 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hej alle,

Jeg leder efter den matematiske formel for den biologiske halveringstid. Jeg har søgt lidt, men jeg kan ikke finde den. Det skal helst være på dansk, hvis nogen har nogen links eller tilfældigvis ved det, så ville det være fedt.

kh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2010 af ramme2 (Slettet)

Her skal du kende regneforskriften for eksponentielfunktioner f(t) = b*at fordi der næsten altid er en eksponentiel sammenhæng mellem mængden organismen skal udskille og tiden. Når man skal finde halvveringstiden er der tale om en aftagende vækst, hvilket vil sige at a = ]0;1[ vækstraten a ligger i intervallet mellem 0 og 1 og a<>1 a<>0.

Halvveringstiden er den tid det tager organismen at udskille halvdelen af stofferne. Den er konstant for alle halvveringstider.

For at beregne halvveringstiden skal man kende vækstraten a, men man behøver ikke nødvendigvis at kende b der er begyndelsesmængden i organismen.  a udtrykker den aftagende vækst. Hvis a=0,87 betyder det at mængden i organismen aftager med 1-0,87= 0,13=13%  pr tidsenhed (typisk timer).

Formlen for halvveringstiden T½ er   T½ = log(½) / log(a)  som indtastes på lommeregner.   


Skriv et svar til: biologisk halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.