Matematik

Hvorfor får jeg negativt fortegn?

06. april 2010 af SørenV (Slettet)

Min opgave lyder på at jeg skal finde det areal, som nedenstående banekurve danner:

r(t) = cos(t)

      = esin(t)

... hvor 0 ≤ t ≤ 2π

For at beregne arealet, som banekurven danner, finder jeg først arealet under kurven i intervallet [0 ;π] og herefter arealet under kurven i intervallet [π ; 2π] som trækkes fra det første resultat.
 

Jeg bruger nedenstående formel til det første areal:

∫esin(t) * -sin(t) dt                        .... med grænserne 0 og π

Men dette giver -4,488.

Hvorfor får jeg et negativt areal!? og er det ellers korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2010 af peter lind

Det er fordi cos(t) er en aftagende funktion i intervallet [0; π] . Den går fra 1 til -1 i intervallet og arealformelen forudsætter den går omvendt.Du skal altså skifte fortegn. I Intervallet [π; 2π] er cos(t) voksende, så der skal du ikke skifte fortegn.


Svar #2
06. april 2010 af SørenV (Slettet)

Mange tak Peter. Den er jeg helt med på nu :D


Svar #3
06. april 2010 af SørenV (Slettet)

Hvordan kontrollerer jeg forresten om mit facit er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2010 af peter lind

Brug et CAS værktøj til at regne det ud.


Svar #5
06. april 2010 af SørenV (Slettet)

Hvad tænker du på!?

Er kun i besiddelse af MathCad - ved ikke om du kender det. Ville bare være rart at kunne kontrollere sine resultater, da jeg laver en del af samme type


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2010 af peter lind

Jeg har kun hørt om MathCad, og det jeg har hørt om det er godt. Det burde kunne udegne de integraler.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Arealet A af den lukkede kurve med parameterfremstillingen

r(t) = (cost ; esint) , 0 ≤ t ≤ 2π

kan også beregnes ved hjælp af en formel, der summerer de arealer, som radius-vektor overstryger. Vi skal her bruge

r'(t) = (-sint ; cost esint) og får nu

A = 1/2 ∫0 (x(t)y'(t)-y(t)x'(t)) dt

   = 1/2 ∫0 (cos2t + sint) esint dt = A1 + A2 .

Vi betragter først

A1 = 1/2 ∫0 cos2t esint dt

     = 1/2 ∫π0 cos2t esint dt + 1/2 ∫π0 cos2t e-sint dt

     = ∫π0 cos2t cosh(sint) dt

     = 2 ∫π/20 cos2t cosh(sint) dt     (brug nu subst. x = sint , dx = cost dt , dt = dx/√(1-x2)

     = 2 ∫10 √(1-x2) cosh(x) dx         ( nu indsætter vi potensrækken for cosh(x) )

     = 2 ∫10 √(1-x2) ∑0 x2n/(2n)! dx

     = π/2 ∑0 1/(22n (n+1)! n!) = 1,130318•π/2

Den uendelige række konvergerer meget hurtigt (led op til n=5 er tilstrækkeligt til 10 decimaler).

Pudsigt nok kan man ved tilsvarende betragtninger vise, at A2 = A1 .

Det samlede areal af den lukkede kurve er da

A = π ∑0 1/(22n (n+1)! n!) = 1,130318•π = 3,550999


Skriv et svar til: Hvorfor får jeg negativt fortegn?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.