Matematik

En funktion er givet ved,

07. april 2010 af Djemba (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x):=0.5x^2-5.5x+6.ln(x)+8, hvor x > 0

a) Gør rede for for at grafen for f har to vandrette tangenter(har ingen ide)

b) Benyt differentialregning til at argumentere for grafens forløb(går ud fra man på en eller anden måde skal have indsæt nogle forskellige værdier på xets plads)

Nogle der kan hjælpe lidt her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2010 af Proprium (Slettet)

f(x):=0.5x^2-5.5x+6.ln(x)+8, hvor x > 0

- Hvad betyder det, som jeg har markeret? Skal der være et gangetegn, eller hvordan og hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2010 af mathon

                                          f '(x) = x - 5.5 + 6/x

                                          f '(x) = x + 6x-1 - 5.5

vandret tanent kræver
                                          f '(xo) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2010 af .cb (Slettet)

a) Du skal finde den afledede funktion f'(x) ved at differentiere den oprindelige funktion.

Herefter sætter du den afledede lig 0, da det vil være udtryk for, om funktionen har en vandret vendetangent. Her skal du så helst opnå 2 løsninger.


Svar #4
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

f(x):=0.5x^2-5.5x+6.ln(x)+8, hvor x > 0

f '(x) = x - 5.5 + 6/x

(fordi 2*0,5 er = x og konstanten 8 forsvinder)

Jeg kan så se at Mathon går endnu længere, men forstår ikke, hvad der sker?

Den afledede skal sættes lig nul

f '(x) = x - 5.5 + 6/x,

Sætter man så bare 0 ind på xets plads?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Hvis du har et CAS-væktøj som f.eks. TI-interactive kan du solve ligningen f'(x)=0 med hensyn til x

Det vil være det letteste


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Ellers skal du i hånden finde de x-værdier der ved indsættelse i f'(x) opfylder, at det skal give 0


Svar #7
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Jeg har derive, det kan vel også bruges?

Skal man så bare skrive f`1(0):=f '(x) = x - 5.5 + 6/x,

Og så kommer der et resultat frem, der fortæller at den har 2 vandrette tangenter?

Er lidt i tvivl om,hvordan man sætter den afledede lig nul, kan du nok høre?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. april 2010 af nielsenHTX

f '(x)=0

betyder her at:

x - 5.5 + 6/x=0

find x


Svar #9
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Er det rigtigt at svaret bliver x 3/2 v x = 4? Har brugt Cas.


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Jeg kender ikke det program, desværre. men det har vel en solve-funktion?

Jeg lægger en løsning ind til dig, den er formateret til word

Men har også fået samme resultater


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Kan ikke oploade min løsning til dig - ved ikke hvorfor.

Men jeg har også fået x=4 og x=1.5

Nu indsætter du x-værdierne i den oprindelige funktion f(x), men kander den i stedet y

Altså skal du skrive

y=½*4^2-5,5*4+6*ln(4)+8

y=½*1.5^2-5,5*1,5+6*ln(1,5)+8


Svar #12
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Ja, det har den, CB. Mange, mange tak for hjælpen.

Har kviteret med nogle brugbare stemmer til dig.

Nu indsætter du x-værdierne i den oprindelige funktion f(x), men kander den i stedet y

Altså skal du skrive

y=½*4^2-5,5*4+6*ln(4)+8

y=½*1.5^2-5,5*1,5+6*ln(1,5)+8

Will do. Man må sige at informationssamfundet har dens andel også i matematiken..


Svar #13
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Så bliver værdierne 2.32 og 3.31


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Nej da.

Altså, her skal du benytte at du lige har fundet funktionens vendetangenter. Det betyder, at f'(x) kun kan skifte fortegn i nøjagtigt disse punkter. Så ved at se på de to punkter, kan du bestemme funktionens monotoniforhold.

P1(1.5;3.3) og P2(4;3,3)

Så funktionen er

voksende i intervallet ]uendelig;1.5

aftagende i intervallet [1,5;4]

voksende [4;uendelig[

Hvilket du også vil kunne se, hvis du indtegner funktionen (:


Svar #15
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

..


Svar #16
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Okay. Men hvorfor er det kun værdien 3.3 vi bruger og ikke 2.32?


Brugbart svar (1)

Svar #17
07. april 2010 af .cb (Slettet)

Det er en tastefejl - sorry

Der skal selvfølgelig stå P1(1,5;3,3) og P2(4;2,3)


Svar #18
07. april 2010 af Djemba (Slettet)

Så er jeg helt med. Igen. Tak!


Skriv et svar til: En funktion er givet ved,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.