Kemi

Puffersystem

08. april 2010 af Kaspermanden (Slettet)

Hej hvordan filan løser jeg denne opgave? er ikke særlig god til kemi by the way.

Til 100 ml af en pufferopløsning bestående af 0,100M mht. Både CH3COOH og CH3COONa tilsættes 2 ml 1M af NaOH.

a) beregn pH før og efter

b) Hvad er pH før og efter med en puffer med 0,05M mht. både CH3COOH og CH3COONa?

Håber virkelig på noget hjælp til begge opgaver..


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2010 af Majlund (Slettet)

Først og fremmest skal du kende pufferligningen: pH=pKs + log([B] / [S]) hvor [B] og [S] er hhv basen og den korresponderende bases koncentrationer. Det er den formel du skal regne pH med hver gang du har en puffer! pKs er syrestyrkekonstanten, og for CH3COOH (eddikesyre) er den 4,76.

a) Til at starte med har du givet alle oplysninger så pufferligningen giver: pHfør = 4,76 + log(0,100 / 0,100)=4,76

I startopløsningen kan vi beregne stofmængderne af hhv. CH3COOH og CH3COONa, idet n = c·V = 0,100M·100mL = 10mmol. Dvs. der er 10mmol af hver af stofferne i glasset til at starte med. 

Herefter tilsættes 2mL, 1M NaOH dvs, stofmængden af NaOH der bliver tilsat er: n = c·V = 2mmol. Disse 2 mmol "omdanner" 2mmol CH3COOH til CH3COONa, og vi har derfor at der efter tilførslen er stofmængderne:

stofmængden af CH3COOH: n=10mmol - 2mmol = 8mmol.

stofmængden af CH3COOH: n=10mmol + 2mmol = 12mmol

De nye koncentrationer af de to stoffer er nu: c=n/V                       hvor vi husker at V=100mL + 2mL =102mL

for CH3COOH: c = [S] = 8mmol/102mL = 0,0784M                         og for CH3COONa: c = [B] = 12mmol/102mL = 0,118M

Sættes der de nye koncentrationer ind i pufferligningen fås at:

pH = 4,76 + log(0,118/0,0784) = 4,93

Så pH er steget lidt, efter at vi har puttet base i... Det lyder jo meget rimeligt... Gentag selv fuldstændigt samme beregninger i spørsmål b) bare med andre koncentrationer denne gang.


Skriv et svar til: Puffersystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.