Kemi

Hjælp til regnestykker om pH

08. april 2010 af SofieAdamsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen..

Sidder og fumler med lidt kemi her.. Håber lidt der er nogle der kan hjælpe mig med nogle af spørgsmålene:

Beregn pH i 0,1 mM salpetersyre (HNO3).
2,3 g NaOH opløses i 250 mL vand, beregn pH.
1 mL 0,1 M HCl blandes med 1 mL 1 M NaOH, hvad bliver pH?
Beregn pH i en 0,5 M opløsning af Ammoniak (NH3).
Der fremstilles en pufferopløsning af 0,1 M eddikesyre (CH3COOH) og 0,1 M Natriumacetat (NaCH3COO), beregn pH
 2,5 g salt (NaCl) opløses i 100 mL vand, beregn pH
 

Tak.



 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2010 af Majlund (Slettet)

Når du skal beregne disse pH'er skal du bruge tre formler.

Formlen for pH i en svag syre (dvs pKs>4) er pH=0,5·(pKs - log(cs))

hvor cs er koncentrationen af syren og pKs er syrestyrken (findes i opslagsværk). Formlen gælder også for en svag base, dog ser den således ud:

(for pKb>4) er pOH = 14 - pH = 0,5·(pKb - log(cb))

Det kan du fx bruge til at regne på ammoniakken i fjerde opgave, idet NH3 er svage baser (pKb ≈ 4,75)

Det vil sige at for ammoniak-opløsningen er

pOH=0,5·(4,75 - log(0,5))=2,53 og derfor er pH=14-pOH=11,47
 

For stærke syrer/baser (pKs og pKb mindre end 1) kan man bruge den simple formel:

pH=-log(cs)               og for baser: pOH=-log(cb)

hvor cs og cb igen betegner koncentrationer af hhv syrer og baser... Stærke syrer og baser har du fx i de tre første opgaver. fx bliver pH for salpetersyre-opløsningen: pH = - log(0,0001) = 4

For bufferopløsningen skal du bruge bufferligningen: pH=pKs + log([B] / [S])

hvor [S] og [B] er koncentrationerne af syren og den korresponderende base. ([B]=[S]=0,1 i dit tilfælde)

Da man kan slå op at pKs for eddikesyre er ca 4,76, får du altså at:

pH = 4,76 + log(0,1 / 0,1) =4,76

Så må du selv regne de sidste... (Den sidste opgave er et trick-spørgsmål. NaCl er almindeligt køkkensalt, og det ændrer ikke pH væsentligt når det opløses i vand, så pH≈7.)


Skriv et svar til: Hjælp til regnestykker om pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.