Matematik

Kartoffelavleren fra Samsø

11. april 2010 af martinB1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Det er en opgave som jeg har fået for.... Er der nogen som kan guide mig?

En kartoffelavler fra Samsø har erfaret at hvis han graver sine kartofler op og sælger dem den 1. juni, kan han opnå en kilopris på 68 kr. For hver dag han venter, falder kiloprisen med 1,10 kr. Til gengæld vokser kartoflerne. Den samlede vægt forøges hver dag med 4%.

Hvilken dag skal han grave sine kartofler op og sælge dem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2010 af peter lind

Vægten efter n dage er vægten V = V0*1,04n hvor V0 er vægten den 1. juni. Prisen er p = 68-n*1,10 Indtægt Vægt*pris


Svar #2
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

Tak for dit svar :D ! Jeg har forstået de to formler. Men hvordan skal jeg have kædet dem sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2010 af peter lind

Indtægt = vægt*pris. Nu skal du finde n så indtægten er så stor som mulig.


Svar #4
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

Ja skal jeg bare gange de to formler sammen og isolere n?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2010 af peter lind

Det er korrekt at du skal gange de 2 formler sammen; men det er forkert at du skal isolere n. Du skal finde når indtægten er størst. Dette kan gøres ved at differentiere indtægten med hensyn til n og sætte dette = 0. Løs dernæst den derved fremkomne ligning. Hvis det ikke bliver et helt tal må du lige teste hvilket af de nærmeste hele tal, der giver størst indtægt. Du kan også i et regneark  hurtigt finde indtægten for en hel masse værdier af n og så aflæse hvilken, der er størst. Jeg tvivler godt nok på, at det er den metode der forventes.


Svar #6
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

V*P=indtægt dvs. (V0*1,04n)*(68-n*1,10)? Er det her forkert stillet op? Hvordan skal jeg differentiere indtægten med hensyn til n? Har lært at differentiere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. april 2010 af peter lind

Brug at (ax)' = ax*ln(a) samt reglen for differentiering af et produkt. Hvis du er i tvivl kan du bruge regneark metoden.


Svar #8
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

Kan det passe det giver V' = 1,04n*ln(1,04) og P'=-1,10n ?


Svar #9
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

Altså PV'=1,04n*ln(1,04)*(68-n*1,10)+(-1,10n)*(1,04n)


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2010 af peter lind

Ja


Svar #11
11. april 2010 af martinB1991 (Slettet)

Nu skal jeg sætte PV'=0 men hvordan løser jeg den med hensyn til n? den ligning er kæmpe lang jo?


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

y = V0*1,04n*(68-n*1,10) = V0 en ln(1,04) •(68-1,10n) , så

dy/dn = ln(1,04)V0 e n ln(1,04) •(68-1,10n) - 1,10V0 e n ln(1,04)

Ligningen dy/dn = 0 fører da til

ln(1,04)V0 (68-1,10n) - 1,10V0 = 0 eller

68 - 1,10n = 1,10/ln(1,04) , hvoraf

n = (68 - 1,10/ln(1,04))/1,10 = 36,32 dage


Skriv et svar til: Kartoffelavleren fra Samsø

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.