Dansk

Komma?

12. april 2010 af Alkymisten (Slettet)

Jeg sidder med en 6 siders aflevering om skal tiæl at rette den igennem, men hvordan jeg være 100 % sikker på at sætte korrekt komma?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2010 af YodawgYowwwwwww

Du skal sætte komme når der er hv-ord, såsom hvordan, hvor osv..

Man sætter ofte komma ved ledsætninger.. Jeg spiser mad, fordi jeg er sulten.

Hvis der står der, og det kan erstattes af som skal der sættes komma.. og omvendt. Det er lige dem jeg kan huske, men er sku ikke ekspert, men plejer ikke at få særlig magne komma-fejl i mine afleveringer, og kører lidt efter de 3 punkter. 

Et godt råd er egentlig generelt, at hvis du laver nogen komplicerede sætninger, så sæt et punktum så sætningen bliver mindre. Så bliver tegnsætningen nemmere, også bliver det heller ikke så rodet.. men vent og se hvad nogen af de andre skriver. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2010 af JoseNB (Slettet)

Hejsa

Huskeregler - Komma

1. Komma omkring "indskud" "udråb" "tilføjelser"
fx.1 - Indskud - Man kan (muligvis) finde en anden løsning.("Muligvis" kan fjernes og sæt derefter komma foran og bagefter "muligvis".)
fx. 2 - Indskud - Min kone (der aldrig har forstået mig) er skredet. ("der aldrig har forstået mig" kan fjernes og sæt derefter komma foran og bagved der aldrig har forstået mig "der aldrig har forstået mig")
fx.3 - udråb - Kan du ikke høre efter (for fanden). ("For fanden" kan fjernes og sæt derfor komma foran og bagved "For fanden")
fx. 4 - spørgende tilføjelse - Du vil gerne vare med i klubben (Ikke)? ("Ikke" er en ekstra tilføjelse som gø spørgsmålet til et spørgesmål. Sæt derfor komma foran og efter "Ikke")

4. Sæt komma foran "at" dog ikke hvis at er i navneform

5. sæt ikke - Idiot kommaét
fx. kortet afrives ved at man afriver randen
I dennne sætning er der forholdsordet "Ved". Når et forholdsord står foran et bindeord skal kommaet altså foran forholdsordet.
fx kortet afrives ved, at man afriver randen. Normalt vil man sætte det foran at men det er forkert
fx. kortet afrives, ved at man afriver randen. Nu er det rigtigt fordi kommaet sidder foran forholdsordet som sidder foran bindeordet.

6. Altid komma foran MEN også selvom sætningsanalysen peger imod.

Håber det kunne  hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2010 af Cedric (Slettet)

Kan se der bliver citereret ordret fra komma-videoen. Gå ind under videoer, og derefter dansk, så ligger der en virkelig god og letforståelig komma-video.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2010 af backus (Slettet)


Skriv et svar til: Komma?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.