Matematik

Hjælp til kegle

14. april 2010 af John332181 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der skal laves en ny skulptur i Odense i anledningen af H.C. Andersens 250 års fødselsdag. Skulpturen skal være et symbol på forfatterens eventyr "Toppen og Bolden", og den konstrueres som en gennemsigtig kegle med grundfladeradius r =5m og højden h=12m og med en kugle, der er indstøbt i keglen, så overfladen rører grundfladen og keglens krumme overflade.

Bestem kuglens diameter??

Har virkelig brug for hjælp tak hvis i kan hjælpe mig.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2010 af mathon

         tan(A) = (12/5) = 2,4

         A = B = tan-1(2,4)

         r = 4R·sin(A/2)·sin(B/2)·sin(C/2) = 4R·sin2(A/2)·sin(C/2) = 2·(a/sin(A))·sin2(A/2)·sin(C/2) =

         2a/(2sin(A/2)·cos(A/2))·sin2(A/2)·sin(C/2) = a·tan(A/2)·cos(A) = 13·tan(A/2)·(5/13) = 5·tan(A/2)

..................................

r er radius i den indskrevne kugle
R er radius i den omskrevne kugle


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2010 af MN-P (Slettet)

Tegn et lodret snit gennemkuglens centrum. Indtegn den radius, der står vinkelret på keglens side.

Du får en trekant med en indskreven cirkel.

T keglens toppunkt

C kuglens centrum

A og B hjørnerne for neden på trekanten og D punktet midt mellem A og  B

E er det sted hvor radius rammer keglesiden vinkelret på denne

trekant TDA er ensvinklet med trekant TDC

CE/DA=TD/TA  forhold mellem siderne i to ensvinklede trekanter

CE er radius i kuglen

DA=5,  TD=12,  TA=√122+52=13 (pythagoras

CE/5=12/13

CE=5*12/13

kuglens radius er 4,6


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2010 af MN-P (Slettet)

CE/DA=TD/TA forhold mellem siderne i to ensvinklede trekanter

Det skulle have været

CE/DA=(TD-r)/TA forhold mellem siderne i to ensvinklede trekanter

r/5=(12-r)/13

13r=5(12-r)

13r=60-5r

18r=60

r=60/18=10/3 = 3,3

kuglens radiue er 3,3


Skriv et svar til: Hjælp til kegle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.