Kemi

Redoxreaktion

14. april 2010 af lunsemus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg sidder lidt fast i denne opgave, da jeg ikke kan se at CH har noget fald/stigning og derfor ikke ved hvordan jeg skal komme videre. Nogen der kan hjælpe? :-)

Afstem følgende redoxreaktioner
a) CH3CH2CH2OH + Cr2O72- -> CH3CH2CHO + Cr3+ (sur opløsning)

b) CH3CH2CHOHCH3 + MnO4- -> CH3CH2COCH3 + Mn2+ (sur opløsning)

På forhånd mange tak!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2010 af mathon

                      -1              +6                      +1         +3    
           a)    R-CH2OH + Cr2O72-   →   R-CHO + Cr3+ (sur opløsning)

                       0                      +7                   +2               +2
           b)
   R'-CHOH-R''   +   MnO4-  →   R'-CO-R''  +  Mn2+ (sur opløsning)

......................

  R = R' = CH3CH2-

  R'' = CH3-


Svar #2
14. april 2010 af lunsemus (Slettet)

Tusind tak! Så tror jeg at jeg kan komme videre :-)


Svar #3
14. april 2010 af lunsemus (Slettet)

Mathon: Jeg får -2 i R-CH2OH i a?!

Desuden, hvad gør man når OT = 0 i B på venstre side og +2 på højre side. Dvs den stiger med 2 og da den jo giver 0 på venstre side kan jeg vel ikke rigtig sætte koefficienter ind?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2010 af mathon


Svar #5
14. april 2010 af lunsemus (Slettet)

Igen tusind tusind tak, nu skulle der vist være styr på det!


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2016 af HFNU (Slettet)

mathon dit første svar med OT for atomerne i opgave b, vil du ikke godt forklarer mig hvordan du har fundet OT for de forskellige atomer.

Jeg har virkelig virkelig svært ved det, og jeg har siddet og læst en del om OT og kigget på tidligere opgave, men jeg er bare ikke god til det.

Du skriver at OT>  for CH?3CH??2?CHOHCH3?  er 0.  Hvordan ved du f.eks. det.

?Jeg har engang skrevet 5 eksempler på stoffer, hvor carbon indgår og har 5 forskellige OT :

?CO  =  + 2

C2H6   =    -3

CH3?OH =  -2       e(r det ikke den samme regel jeg skal bruge i opgave b hvor jeg skal finde OT for stoffet > CH3CH?2?CHOHCH3?)

??CO  =   + 5


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. december 2016 af HFNU (Slettet)

Er der en som kan fortælle mig om jeg har fat på det rigtige. Jeg vedhæfter en fil, hvor jeg prøvet at skrive OT for atomerne i redoxreaktionen  > 

CH3?CH2CHOHCH3?     +  MnO?4-?  →      CH3CH2COCH3    +   Mn2+

Jeg har også skrevet OT for C og Mn efter reaktionen samt stigning og nedgang, og ændret kofficienter, hvis jeg har gjort det forkert .....må i endelig rette eller sige det til mig

Jeg håber der er en eller nogle som vil hjælpe mig videre....Jeg synes jeg sidder helt fast.

På forhånd mange tak for hjælpen

Vedhæftet fil:redoxreaktion .JPG

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. december 2016 af mathon

               \overset{+2}{C}O


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. december 2016 af mathon

Samlet OT for et radikal, som ikke indgår i den kemiske reaktion, sættes med fordel til 0\! \! :

hvoraf
                  R{\, }'\overset{\mathbf{\color{Red} 0}}{C}HOHR{\, }''\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +7}}{Mn}{O_4}^{-}\; \rightarrow \; R{\, }'\overset{\mathbf{\color{Red} +2}}{C}OR{\, }''\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +2}}{ Mn}{^{2+}}

           op   ned   antal
C        2                    5
Mn            5           2

afstemning af op- og nedgange:

                  5\; R{\, }' CHOHR{\, }''\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\; \rightarrow \; 5\; R{\, }'COR{\, }''\; +\; 2\, Mn{^{2+}}

afstemning af ladning:

                  5\; R{\, }' CHOHR{\, }''\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\; +\; 6\, H^+\; \rightarrow \; 5\; R{\, }'COR{\, }''\; +\; 2\, Mn{^{2+}}\;

afstemning af hydrogen:

                  5\; R{\, }' CHOHR{\, }''\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\; +\; 6\, H^+\; \rightarrow \; 5\; R{\, }'COR{\, }''\; +\; 2\, Mn{^{2+}}\; +\; 8\, H_2O

oxygen stemmer.

dvs
                  \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\; CH_3CH_2 \mathbf{\color{Red} CHOH}CH_3\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\; +\; 6\, H^+\; \rightarrow \; 5\; CH_3CH_2\mathbf{\color{Red} CO}CH_3\; +\; 2\, Mn{^{2+}}\; +\; 8\, H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. december 2016 af HFNU (Slettet)

Tak for hjælp mathon...

Jeg forstår det godt indtil afstemning af ladning hvor du sætter 6 Hydrogen atomer ind. Herefter er der ladningen 13 på venstre og højre side.

Men herfter står jeg af. Jeg kan ikke forstå afstemning af hydrogen.....hvorfor skal du sætte 8 vandmolekyler ind på højre side. Før det er ladningen jo ens på begge side, nemlig 13.

Vil du ikke godt hjælpe mig med at forstå det..


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. december 2016 af mathon

…herefter der ladningen +4 på begge sider.


Skriv et svar til: Redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.