Fysik

Halveringstid

27. februar 2005 af john vs. jon (Slettet)
I 1904 målte Rutherford på et stykke begblende, der indeholdt 238-U , som er alfa-radioaktivt med en halveringstid på 4,5*10^9 år. Ved at måle heliumindholdet anslog Rutherford, at ca. 10% af det oprindelige uran var henfaldet.

Hvilken alder skønnede Rutherford, at begblenden havde?

(På den tid regnede mange med, at Jordens alder var mindre end 100 millioner år.)

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2005 af QaZZaQ

~684 mio.år.

Du skal finde den eksponential funktion som beskriver mængden af uran...
y=(x2-x1)rod af(y2/y1)...
Du kan sætte y1 til 100% og y2 til 50%, X1 til 0år og x2 til 4,5E9år

(du kan også bruge grafregnerens regression)

Når du har gjort dette sætter du funktionen lig 90, (da der er 90 % tilbage) og løser ligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2005 af QaZZaQ

ok, det er ikke rigtigt, a=y=(x2-x1)rod af(y2/y1)... (så vidt jeg husker)

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2005 af QaZZaQ

a=(x2-x1)rod af(y2/y1)
b=100 (skæring med y-aksen)
y=b*a^x

Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.