Matematik

Tangentplan til kugle

20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

Hello..

Jeg har en kugle med ligning:

(x-0)2 + (y-0)2 + (z-0)2 = 92

Hvordan bestemmer jeg en ligning til tangentplanen i punktet P = (0,3,z)     hvor z>0


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2010 af mathon

      x2 + y2 + z2 = 92

           vektor n = OP = [0,3,zo] er normalvektor til tangentplanen i (0,3,zo)

Denne kan beskrives
som
            α: {Q(x,y,z) | n·PQ = 0}
hvoraf

            [0,3,zo]·[x-0,y-3,z-zo] = 0 

           0 + 3(y-3) + zo·(z-zo) = 0

           3y - 9 + zoz - zo2 = 0

           3·y + zz - (xo2+9) = 0


Svar #2
20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

1) Hvordan kan det være at normalvektoren er lig punkt P's koordinater

2) Er den sidste linje blot løsningen på spørgsmålet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. april 2010 af mathon

rettelse af fejltast:

          3·y + zo·z - (zo2+9) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2010 af mathon

1) Hvordan kan det være at normalvektoren er lig punkt P's koordinater

      et punkt har samme koordinater som dets stedvektor

2) Er den sidste korrigerede linje blot løsningen på spørgsmålet?

    Ja


Svar #5
20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

Tak for det hurtige svar Mathon :)


Svar #6
20. april 2010 af mikkelve (Slettet)

Mathon.. Hedder den ikke -9 i den sidste linje i stedet for 9 ??

... Undskyld det er mig der ikke er opmærksom på, at fortegnet ændrer sig i parentesen


Skriv et svar til: Tangentplan til kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.