Matematik

Hjælp til Dm(f) og Vm(f)

20. april 2010 af BBQ (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej

Jeg skal finde Dm og Vm af en sammensat funktion. jeg har lidt problemer med at få en ordentligt resultat.

Nogen der kan hjælpe

Givet funktionerne f(x) = 3x-8 og g(x) = 1/(x-1)

jeg har vedhæftet, en fil med hvad jeg har gjord indtil nu, håber det kan hjælpe lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kan gemme din vedhæftede fil i .doc format, er der flere, der kan hjælpe. Eller prøv at beskrive opgaven mere detaljeret her.


Svar #2
20. april 2010 af BBQ (Slettet)

Der er ikke så meget i dokumentet, her er hvad jeg her skrevet, men jeg har lige prøvet at uploade den igen.

Givet funktionerne f(x) = 3x-8 og g(x) = 1/(x-1)
 

Bestem (g o f)(4).
g(4) = =
f((1/3) ) = 3* -8 = -7
 

Bestem forskriften for g o f.
g(f(x)) = 1/(3x-9)

Regnereglen for at finde Definitionsmængden (Dm) er:

Dm(f0g)(x)

Dm(g0f)(x)

Jeg kan ikke huske hvordan man finder Værdimængden (Vm).


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Altså

(g o f)(4) = g(f(4)) = 1/(f(4)-1) = 1/(3·4-8-1) = 1/3

Du har beregnet (f o g)(4).

Du har jo bestemt forskriften for (g o f)(x) korrekt, så prøv at indsætte x = 4 i denne forskrift

(g o f)(x) = 1/(3x-9)

Definitionsmængden for (g o f) er mængden af x, hvor udtrykket af f(x) og (g o f)(x) er defineret. Fuktionen f(x) er defineret for alle x. Funktionen (g o f) er ikke defineret, hvor 3x-9 = 0, dvs x = 3, så

Dm((g o f)) = R\{3} = ]-∝ ; 3[ ∪ ]3 ; ∝[


Svar #4
20. april 2010 af BBQ (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

har lige et spørgsmål til den med bestemmelse af forskriften.

ville svaret være forkert hvis 4 ikke bliver indsat på x'ets plads ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor vil du så indsætte det? Jeg er ikke helt med på, hvor du vil hen med det sidste spm.


Svar #6
20. april 2010 af BBQ (Slettet)

i forskriften for (g o f)(x) så det bliver (g o f)(x) = 1/(3*4-9) =1/(12-9) = (1/3)

i stedet for at indsætte 4, så bare skrive at (g o f)(x) = 1/(3x-9)  i steder for (g o f)(x) = (1/3)


Skriv et svar til: Hjælp til Dm(f) og Vm(f)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.