Kemi

Hastighedskonstanten

21. april 2010 af tutsinuts (Slettet)

Jeg har givet en 1. ordensreaktion med forskriften ln[A]=-kt+ln[A]_0.
For at finde hastighedskonstanten må man skulle isolere k i ligningen, men så kommer jeg i tvivl, for hvilke koncentration skal man sætte [A] til? og hvilke tid skal man vælge når det skal angives i hhv. min^-1 og s^-1?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af mathon

                            ln[A] = -kt + ln[A]o

                            ln[A] - ln[A]o = -kt

                            ln(A/Ao) = -kt

                            -ln(A/Ao) = kt

                             ln(Ao/A) = kt

                             k = (ln(Ao/A))/t

..........................

enhedsmæssigt:
 
ln(Ao/A) er ubenævnt

måles t i minutter
får du k i enheden min-1

måles t i sekunder
får du k i enheden s-1


Svar #2
21. april 2010 af tutsinuts (Slettet)

Jeg benytter mig bare af solve i mit CAS-værktøj for at isolere k, men ved ikke hvilke koncentrationer jeg skal bruge og den detilhørende tid.
Har følgende målinger:
Tid( sek) [A]
0              0,875
158         0,826
209         0,861
266         0,778
323         0,756
367         0,756
447         0,716
558         0,683
629         0,659
929         0,584
1229       0,494
1524       0,428
2156       0,279
2393       0,228
2675       0,185
 

Kan man så bare tage en vilkårlig [A] som udgangspunkt og beregne hastighedskonstanten ud fra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af mathon

    ln(A/Ao) = -kt ⇔ A = Ao·e-kt

så du skal foretage
potensregression
og få
              
          A = Ao·e-kt = Ao·at

hvor du beregner
k af

            k = -ln(a) = ln(1/a)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2010 af lasols (Slettet)

eller du kan plotte  Ln[A](t) lave lineær regression på dette (i excel tilføj tendenslinje) og få α=-k idet Y=α*x+b svare til Ln[A]=-k*t+Ln[A]0 som mathon skrev tidligere, denne metode er at foretrække i visse programmer da det ikke er alt matematik software kan finde ud af andet end lineær regression


Skriv et svar til: Hastighedskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.