Fysik

energiomsætning i et kredsløb

21. april 2010 af missunknow (Slettet) - Niveau: B-niveau

batteriets elektronmotoriske kraft er ε = 4,5 V, og dets indre resistans er Ri = 0,05 Ω. resistansen af den ydre resistor er Ry = 25,00 Ω.

a. beregn strømmen I i kredsløbet.

b. beregn den effekt batteriet afgiver til kredsen.

c. beregn den effekt, som afsættes i henholdsvis resistoren og i batteriet.

d. beregn den energi, som batteriet afgiver til kredsen i løbet af 40 min.

e. beregn den energi, som afsættes i henholdsvis resistoren og batteriet i løbet af 40 min.

f. beregn de brøkdele af den afgivne energi, der afsættes i henholdsvis resistoren og batteriet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af mathon

                   

                    I = ε/(Ri+Ry)

                    P = ε2/(Ri+Ry)

                    Py = ε2·(Ry/(Ri+Ry)2)

                    Pi = ε2·(Ri /(Ri+Ry)2)

                    E = P·t
                   
                    Ey = Py·t

                    Ei = Pi·t

                    Ey/E = Py/P = Ry/(Ri+Ry) = 1/(1+(Ri/Ry))

                    Ei /E = Pi /P = Ri /(Ri+Ry) = 1/(1+(Ry/Ri))
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2010 af IndiaDesi (Slettet)

er der ikke flere ligninger end spørgsmål her ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af mathon

Jo og?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Jamen, dem, hvor der står i og y ved er jo til samme opgave, så det passer altså med antallet af spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2010 af blabblub (Slettet)

Hej i opg. b er det så py eller pi der er batteriets effekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2010 af mathon

     Py


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

så Ey er også for batteriet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Nej da Mathon. I opgave b skal vedkommende vel bare finde P generelt og ikke for den ydre. Eller tænker jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

Man skal da både beregne effekten for batteriet og resistoren?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

1/(1+(Ry/Ri))

Men man skal beregne den her ligning ved sidste opgave ik? og det er svaret?
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. december 2010 af mathon

vedrørende b)

    hvis der med udtrykket

              "den effekt batteriet afgiver til kredsen"
                                                          menes
                                                                             1)  afgiver til sig selv og resten af kredsløbet, er det P

                                                                             2)  afgiver til resten af kredsløbet, er det Py
                                                                              

Sofistic har nok ret i sin påstand om betydningen i 1),
sådan som resten af spørgsmålene er udformet  :-)
                                                                     

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

det forstår jeg ikke helt, skal man så KUN beregne Py i opgave c? og hvad så i opg. e skal man så KUN beregne Ey eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2010 af Sofistic (Slettet)

pLask er du nu klar over, hvad du skal beregne i b? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

ja i opg. b beregner jeg KUN effekten som batteriet afgiver til kredsen? Men i opg. c er det både for batteriet og resistoren?


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. december 2010 af Sofistic (Slettet)

I opgave b beregner du ptotal lad os sige det sådan. MAthon ret mig, hvis jeg er på forkert spor. I opg c beregner du pi og py tilsammen skal de jo give p :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

så min opg c skal tilsammen give det samme som opg b????


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Det vil jeg mene, men Mathon kan lige bekæfte det, jeg tror han ved mere end jeg :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

jeg har nemlig fået opgave b til 0,81 :S jeg har sagt:

p = ((4,5(v))^2)/(0,05 ?+25,00 ?) = 0,81 W


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Det virker rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. december 2010 af blabblub (Slettet)

men i opg. c har jeg fået det til 20,21 og o,o4 og det giver jo ikke samlet 0,81?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 49 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.