Kemi

sølnitratopløsning

25. april 2010 af Nennaz (Slettet)

Saltindholdet i en peberrodssalat ønskes bestem ved titrering. der afvejes 8,18g af salaten i en 100 mL konisk kolbe.
Herefter tilsættes ca. 50 mL demineraliseret vand´, og opløsningen bruges til at koge et par minutter. ved opvarmningen opløses NaCl fra salaten i vandet.
efter afkølingen titreres opløsningen med 0,100 M AgNO3, idet der anvendes en indikator til bestemmelse af ækvivalenspunktet.
når ækvivalenspunktet er nået, aflæses buretten og det konstateres, at der er brugt 11,3 mL af sølvnitratopløsningen.
Reaktionsskemaet for titreringen kan skrives:
Ag+(aq)+Cl(aq) --> AgCl(s)


a) Beregn stofmængden af Ag+, der er anvendt til titreringen.


b) Beregn massen af NaCl i den afvejede portion peberrodssalat.


c) Beregn saltkoncentrationen i peberrodssalaten, idet du angiver resultat som masse % NaCl.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2010 af niklas baastrup (Slettet)

 1: c(AgNO3) = n(AgNO3) / V(AgNO3)

0,100 M = n / (11,3 * 10^-3)L <=>

0,100 M * (11,3 * 10^-3)L = 0,00113 mol

da der er et 1:1 fohold mellem stofmængden af sølvnitrat og sølvioner er stofmængden af Ag+ 0,00113 mol.

2: stofmængden af NaCl er 0,00113 mol. derfor er massen af Nacl:

n(NaCl) = m(NaCl) / M(NaCl)

0,00113 mol = m / (22,99 + 35,45) g/mol <=>

0,00113 mol * 58,44 g/mol = 0,066 g

3:

(0,066g / 8,18g) * 100% = 0,81%


Svar #2
25. april 2010 af Nennaz (Slettet)

men hvordan kan masseprocenten være 0,81% ? skal jeg ikke gange med 100 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2010 af niklas baastrup (Slettet)

Jo du skal, dette fremgår også af udrejningerne;

(0,066g / 8,18g) * 100% = 0,81%

opdelt er det;

0,066/8,18 = 0,0081

0,0081*100 = 0,81

En masseprocent på 0,81 er ganske realistisk da det jo er hvor stor en procentdel saltet vejer ud af den samlede masse af salaten.


Skriv et svar til: sølnitratopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.