Matematik

Differentialligning:(

25. april 2010 af ramuk (Slettet)

Hej ønsker hjælp til sidste opgave.

En population bestående af 100 gnavere isoleres på et afgrænset område. Antallet N af individer i populationen er en funktion af tiden t, målt i måneder. I en model er N den løsning til differentialligningen:

dy/dt = 0,0008*y(400-y), der opfylder, at N(0) = 100

Benyt modellen til at bestemme antallet af gnavere i populationen til tidspunktet t = 7

Dette resultat giver ca. 303 gnavere.

Herefter skal man skitsere grafen for N. Jeg kan ikke se hvilke x og y værdier jeg skal sætte ind? Og hvordan får jeg det frem på lommeregneren?


Det antages, at der til tidspunktet t=7 tilføres populationen 150 nye gnavere udefra. I tidsrummet indtil t=7 kan antallet af gnavere i populationen beskrives ved N. I tidsrummet efter t=7 kan antallet af gnavere i populationen beskrives ved den løsning P til differentialligningen skrevet øverst, som opfylder, at
P(7) = N(7) + 150

Bestem en forksirft for P: 

Håber I kan hjælpe:S


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2010 af mathon

dy/dt = 0,0008*y(400-y), der opfylder, at N(0) = 100

har løsningen

                  N(t) = 400/(1+3·e-0,32·t)                     for t ≤ 7

                  N(t) = 400/(1+3·e-0,32·t) + 150           for t > 7


Svar #2
25. april 2010 af ramuk (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt:S


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2010 af mathon

alment:
                  dy/dx = a·y·(M-y)     a,M∈R+
har
løsningen
                  y = M/(1+C·e-aM·x)


Skriv et svar til: Differentialligning:(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.