Matematik

Hjælp til at reducere

26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med at hæve disse parenteser? jeg kan simpelthen ikke huske hvad man skal gøre ved et tal, der står foran som den nedstående her:

2 (x-1)^2 - 3 (x-2) (x+2) = 3 (x+3) - (x - 2)^2

Det er kun parenteserne jeg skal have hjælp med at hæve - Resten kan jeg godt finde ud af (;


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Du ganger ind i paranteserne (:


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

-x^2-4x+14=-x^2+7x+5


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Og leddene med x2 forsvinder jo elegant ud af ligningen.


Svar #4
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

med de hævede parrenteser, hvordan vil i så have, at hele ligningen skal se ud , så jeg kan regne videre på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Yes.. Jeg får x=9/11


Svar #6
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Okay (; men hvordan har du skrevet hele ligningen i starten, hvor du hæver parenteserne? Bare for at jeg får ligningen rigtig (,


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Det står i #2.


Svar #8
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Vil det så sige, at ligningen hedder følgende:

-x^2  + 4x + 14 - 3x^2 + 12 = x^2 + 2 + 7x + 5? eller er jeg blevet en smule forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, den færdige ligning står i #2, som jeg skrev. Hvis du skal have alle mellemregningerne med, bliver det først

2x2 - 4x + 2 - 3x2 + 12 = 3x + 9 - x2 +4x -4 , der så koges ned til resultatet i #2, og yderligere til

11x = 9


Svar #10
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Mange tak for hjælpen! - der er også en anden opgave ; ved opslag i en bog er produktet af sidenumrene på de to sider (venstre og højreside), der er slået op på, 5852. Hvilke sidenumre er der slået op på?

Jeg ved jeg skal bruge dette: x*(x + 1) = 5852 men hvordan skal jeg så fuldføre ligingen?

ved at sige: x = kvadratroden af 5852

så x bliver = 76 eller hvordan vil i opstille det?

1000 tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Nej, udregn parentesen og løs 2.-gradsligningen:

x2 + x - 5852 = 0


Svar #12
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Kommer den så til at hedde x^2 = kvadratroden af 5852?


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12 - Nej. Har I ikke lært at løse 2.-gradsligninger?


Svar #14
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Jo, men vi er ikke kommet så langt med det


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14 - Hvis man har lært at løse 2.-gradsligninger, burde det vel være langt nok.

Beregn diskriminanten for 2.-gradsligningen, d = b2 - 4ac


Svar #16
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Ja okay, nu er jeg helt med - og ud fra en løsning at beregne den sidste side?


Svar #17
26. april 2010 af Bladlus (Slettet)

Man kan self. også bare lægge 1 til


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17 - Som ligningen blev stillet op, er det x og x+1 der er de ønskede sidetal. Du har jo nok fundet nu, at x = 76, og x+1 = 77.

Grunden til, at du var tæt på med dine gætterier i #10 er, at b2 er meget mindre end 4ac , så løsningen bliver tilnærmelsesvis

x ≈ -(1/2) + (√(4c))/2 ≈ √c = √5852 = 76,498 .

Men det er ikke den korrekte måde at løse ligningen på.


Skriv et svar til: Hjælp til at reducere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.