Matematik

Isolering

27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa.

Sidder her med en ligning, jeg bare ikke ved hvordan jeg lige skal gribe an.

Jeg skal isolere X, men kommer ikke til det rigtige svar :/
En venlig sjæl som måske vil hjælpe?

½ * k * x^2 = m * g * (L0 + x)

Håber en eller anden kan hjælpe mig med at isolere x.

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

x = (sqrt(g*m*(2*k*L0+g*m)) + g*m)/k

og

x = -(sqrt(g*m*(2*k*L0+g*m)) - g*m)/k


Svar #2
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Hvad er det for en metode du benytter dig af? Hvordan er du fundet frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Næh det er x isoleret, jeg bruger MathCad 14 - den er lidt for avanceret til at regne i hovedet for mig ;)


Svar #4
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 encalc siger noget andet.

Den siger dette?

Vedhæftet fil:Image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Det er også det samme som nummer 2 i mit svar ;) Men der er 2 løsninger til x da det er et andengradsp.


Svar #6
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Det kan jeg altså ikke få det til at få det til? Den ene giver et resultat hvis jeg sætter nogle tilfældigt valgte værdier ind, og den anden siger noget andet. Altså din nederste og min uploadede


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Prøv at gang parentesen ud.

g*m*(2*k*L0+g*m) = (gm)^2 + 2*g*m*k*L0 = g^2*m^2 + 2*g*m*k*L0


Svar #8
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Hvis jeg sætter værdierne til:

k=30
L0=5
m=10
g=9,82

Så giver din nederste -3,3 og min giver -6,6. hva er der galt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Din giver -3,3 for mig også ;)

Svarene til de værdier du oplyser er x = 9,86 v x = -3,32 

så alt afhængigt af opgaven udelukker du en af dem, går ud fra det har noget med en fjeder at gøre =)


Svar #10
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 '-_- anskaffer mig snart en ny lommeregner så xD


Svar #11
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 '-_- Kan virkelig ikke få den til at give det rigtige resultat uanset hva...


Svar #12
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Men tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Lad mig se opgaven så


Svar #14
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Det virker vist nu ^_^

men i hvert fald.

Vi skal undersøge forlængelsen af et reb, når vi kaster det ud fra en højde af X meter.

Vi har med et dynamisk reb at gøre, og derfor opfører den sig som en fjeder.

Der er jo forskel på om man bare hænger en ting i rebet, som så hænger stille, eller man kaster genstanden ud, og lader rebet stoppe genstandens fald.

Vores lærer har givet os formlen ½ *k *x^2 = m * g (L0+x).

Vi kender K, som er fjederkonstantet, vi kender m som er 10 kg. vi kender g = 9,82, og L0 = 5.

Det vi skal finde ud af, er hvor meget rebet giver sig, idet det "griber" genstanden vi kaster. Kan den formel ovenfor da bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #15
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

Må sgu indrømme jeg er lidt rusten på det område :P Du kaster en masse på 10 kg ud og det falder 5 meter før rebet er strakt, derved er potentiel energi omdannet til kinetisk. Massen fortsætter dog med at accelerere indtil 'ligevægtspunktet' hvorefter accelerationen bliver negativ og genstanden bremses.

Jeg kan ærlig talt ikke huske hvordan man regner det ud da jeg ikke har brugt det et par år, en af de andre herinde må tage over :/


Svar #16
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Så må man da håbe der er en som vil hjælpe xD


Brugbart svar (1)

Svar #17
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

Er det ikke en meget lav fjederkonstant btw? Mener du ikke 30 kN/m eller er det bare et meget slapt reb?


Svar #18
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Bare et totalt random tal xD 


Svar #19
27. april 2010 af Andreas B. Thomsen (Slettet)

 Men ser formlen rigtig ud? Altså at fjederenergien skal være lig den potentielle energi? og så isolere x, for at finde den længde hvormed rebet udvider sig?


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. april 2010 af Lubas (Slettet)

 Vi fik en opgave der var magen til, bare med en trampolin. Såvidt jeg husker var den lidt mere tricky, men det er også 1½ siden jeg sidst regnede på noget af det her :/


Skriv et svar til: Isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.