Matematik

Glasdesign med integraler

28. april 2010 af sarahstaal (Slettet) - Niveau: B-niveau

I dette projekt skal I se nærmere på hvordan man kan designe forskellige typer af glas ved hjælp af integralregning. Der findes flere danske designere og arkitekter, der i det seneste århundrede blev verdensberømte for deres produkter. Et fællestræk er deres inddragelse af matematik som arbejdsredskab i designet.
Din opgave er at designe tre forskellige glas, et ølglas, et vinglas og et cognacglas ud fra tre forskellige basisfunktioner, der er bestemt på forhånd. Som assistentdesigner skal du foretage de nødvendige udregninger, og undervejs i designfasen må du gerne foreslå ændringer eller tilføjelser til hoveddesignet, så produktet bliver bedre i forhold til en bestemt produktparameter eller bare mere æstetisk. Det er vigtigt, at du uddyber dine ændringsforslag matematik, så designet stadig kan indprogrammeres i den robot, der skal fremstille glassene.
Tag udgangspunkt i følgende tre funktioner:

f(x)=kvadratrod(x)

g(x)= -1/4x^2+2x

h(x)= 6x*(½)^x

a) Tegn graferne for de tre funktioner i hver sit koordinatsystem i passende intervaller, sådan at de giver et tværudsnit af hhv. et ølglas, et vinglas og et cognacglas.
b) Beregn nu tværsnitarealet af de tre tegnede udsnit af glas. Husk at argumentere for hvordan du finder de tre stamfunktioner.
c) Beregn nu rumindholdet af de tre glas, der bliver dannet, når tværsnittene drejes 360° om x-aksen. Husk at fortælle hvilken sætning, du benytter.
d) Hvis rumindholdet af de tre glas skal være på 65, indenfor hvilke intervaller skal de tre tværudsnit så ligge?

kan i hjælp os med opgave a? vi kan ikke forstå hvordan man skal kunne skitsere linjerne, uden værdier???


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2010 af AMelev

Jeg er lidt usikker, men jeg forestiler mig, at der er 3 forskellige designs svarende til hver af de 3 funktioner, og at der inden for hvert design skal produceres de 3 glasstørrelser. Dvs. at der er forskellige højder (definitionsmængder), og måske skal konstanter ganges på/lægges til (kunstnerisk frihed), men hovedfunktionerne bevares

Ordet tværudsnit er  jeg ikke helt sikker på. Jeg tror det betyder, at du "skærer" glasset over på langs. Check hos din lærer.

Hvis det er rigtigt, kan du indsætte grafen for f og -f, så får du et tværsnit af glasset på langs. Se evt. vedhæftede

Vedhæftet fil:Glaskunst.docx

Skriv et svar til: Glasdesign med integraler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.