Matematik

bestem konstanterne a, b og c.

29. april 2010 af kristina-stine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Fortegnene for f’ fremgår af figuren, hvor i.d. betyder, at f ikke er defineret i punktet.
Bestem konstanterne a, b og c, når f(x) = (x^4-3x^2)/x.
 

Hvordan skal jeg gøre?:) hvilke regnemetoder skal jeg benytte?:)
på forhånd tak:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke fortalt, hvad konstanterne a, b, og c har med opgaven at gøre. Du omtaler en figur.


Svar #2
29. april 2010 af kristina-stine (Slettet)

ups, glemte figuren:$


x                         a                    b                   c
--------------------.----------------.---------------.--------------->
f'(x+        0         -                    i.d.     -          0          +


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Aha.

Funktionen f(x) = (x4-3x2)/x er ikke defineret for x = 0. For x≠0 kan funktionsudtrykkes forenkles til

f(x) = x3-3x , x≠0

Beregn f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0, og aflæs så a, b, og c i dette eksempel.


Svar #4
29. april 2010 af kristina-stine (Slettet)

okay:) tak:)


Svar #5
29. april 2010 af kristina-stine (Slettet)

nu har jeg gjort dette:
f(x) = x3-3x , x≠0
f’(x) = 3x2 – 3
3x2 – 3 = 0
3x2 = 3
3x = √3
x = √3/3
x = 0,577.
men kan ikke rigtig se hvordan jeg skal aflæse a, b og c?:)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lav fortegnsvariationen for f'(x) .

Løs ligningen f'(x) korrekt:

3x2 - 3 = 0 ⇒ x2 = 1 ⇒ x = 1 eller x = -1 .

Så fremgår det, at a = -1, b = 0 (f(x) er ikke defineret her), og c = 1 .


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. april 2010 af mathon

...måske en hjælp

            f '(x) = 3x2 - 3 = 0

            f '(x) = 3(x2-1) = 3(x2-12) = 3(x+1)(x-1)

            f '(xo) = 3(xo+1)(xo-1) = 0                    brug nul-reglen


Svar #8
30. april 2010 af kristina-stine (Slettet)

gjorde mig egentlig lidt forvirret fra det forgående:$ men alligevel tak^^


Skriv et svar til: bestem konstanterne a, b og c.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.