Matematik

Omskrivning

30. april 2010 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg arbejder med nogle differentialligniner og jeg er kommet frem til denne forskrift.

√ y = -1.75t + ½k

hvordan omskriver jeg √y til y?

er det,

y = (-1.75t + ½k)2 = 3.0625t2 - 1,75tk + 0.25k2

eller er det

y = -1.752t2+0.52k2 = 3,0625t2 + C ??? 

er heller ikke sikker på hvad jeg skal gøre med konstanten. jeg får ikke oplyst punkter på grafen at udregne konsten med. så kan en endelig forskrift godt indeholde en ukendt konstant C?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det skal være det første udtryk, ellers smider du jo leddet med t bort. Har du ikke andre oplysninger til at fastlægge integrationskonstanten k?


Svar #2
30. april 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Opgaven lyder således:

på et tidspunkt hvor en population af fisk består af 900 fisk udbryder der en sygdom i populationen. I en model til beskrivelse af populationens strrelse efter sygdommens udbrud antages det at populationens størrelse f(t) til tiden t, målt i uger efter sygdommens udbrud er løsning til differentialligningen:

dy/dt =-3,5 √(y)

bestem ved hjælp af modellen den hastighed hvormed populationens størrelsen aftager når der er 549 fisk i populationen

bestem en forskrift for f

vil det så sige at til tiden 0 er der 900 fisk? f(0) = 900? er det så mit punkt jeg skal bruge til at beregne k?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - ja, det er netop, hvad det vil sige, at der er 900 fisk, når vi starter med den model. Dvs y(0) = 900, eller √(y(0)) = 30.

Så (1/2)k = 30, og dermed k = 60 .


Svar #4
30. april 2010 af XiphiasFO (Slettet)

jeg tvivler lidt med det næste spørgsmål i opgaven,

I en anden model til beskrivelse af populationens størrelse som funktion af tiden, målt i uger efter sygdommens udbrud, antages det, at den hastighed, hvormed populationens størrelse aftager, er konstat, og at der efter 4 uger er 529 fisk i populationen.

Bestem i denne anden model populationens størrelse som funktion af tiden.

Vil det så sige at jeg, ud fra punkterne f(0) = 900 og f(4) = 529, skal finde den liniære funktion som går gennem (0,900) og (4,529)

f(t) = at + b

a = (y2-y1)/(x2-x1) = (529-900) / (4 - 0) = -90.25

b = 900 , oplyst fra f(0)=900

f(t) = -90,25t+900 ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Ja, det ser næsten rigtigt ud. Husk, at populationen aftager. Hældningskoefficienten er negativ. I dit udtryk vokser populationen med tiden.

a = (529-900)/(4-0) = -90,25


Svar #6
30. april 2010 af XiphiasFO (Slettet)

ja jeg opdagede fejlen og rettede den =)

super tak =D


Skriv et svar til: Omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.