Matematik

Stamfunktioner

02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, som jeg ikke helt forstår. Håber lidt hjælp fra nogen.

Opg.

Bestem den stamfunktion til f(x)= ½x +4, der har x-aksen som tangent.

Altså stamfunktionen til f(x) er F(x)= 1/4x2 +4x?, Men så forstår jeg ikke, hvad der menes med, at den har x-aksen som tangent.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af mathon

       F '(x) = f(x) = (1/2)x + 4

x-aksen: y = 0x + 0

hvoraf
                 F '(xo) = (1/2)xo + 4 = 0
                               xo + 8 = 0
                               xo = -8


                 F(x) = (1/4)x2 + 4x + k  gennem (-8,0)

                 0 = (1/4)·(-8)2 + 4·(-8) + k
                 0 = 16 - 32 + k
                 k = 16

                 F(x) = (1/4)x2 + 4x + 16
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2010 af NejTilSvampe

 0,25x^2 +4x + K  <----- du skal finde den bestemte stamfunktion der gør at den har x-aksen som tangent. Med andre ord, find K.

f(x) = ½x +4 = 0 => x = -8

røringspunktet skal altså være i (-8;0)  brug det til at isolere K.


Svar #3
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Mange tak til begge. :)

Jeg forstår udregningen, men det jeg stadig ikke forstår, det er at der står "at den har x-aksen som tangent". Hvad vil det sige? Altså tangerer den x-aksen eller? tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2010 af NejTilSvampe

#3 - ja. du skal se det sådan her, det er jo en parabel du har. Og den parabel har ét skæringspunkt med x-aksen. Det er det samme som at sige at den tangerer x-aksen. Og det sted den tangerer, må nødvendigvis også være i parablens toppunkt, da parabler er symetriske omkring det. håber det hjalp lidt til at visualisere selve grafen.


Svar #5
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Når ok, nu forstår jeg det. Tusind tak.


Skriv et svar til: Stamfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.