Matematik

Cirkelligning

03. maj 2010 af digitron7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel er givet ved en ligning

x^2+2x+y^2-4y=0

og det oplyses, at punktet P(1,1) ligger på cirkle.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Find hældningen på den linie der går fra cirklens centrum, C, til P. Tangenten i P vil stå vinkelret på denne og produktet af to vinkelrette liniers hældningstal er -1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

hældningen på linjen mellem punkterne C(x1,y1) og P(x2,y2) findes ved formlen,

a =  (y2 - y1) / ( x2 - x1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2010 af mathon

                            (x+1)2 + (y-2)2 = (√(5))2

cirkeltangenten i (1,1):
                      
                           (xo+1)·(x+1) + (yo-2)·(y-2) = 5

                           (1+1)·(x+1) + (1-2)·(y-2) = 5 ......... osv ........


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2010 af mathon

...eller
             (x+1)2 + (y-2)2 = 5                            differentieret implicit med hensyn til x

             2(x+1) + 2(y-2)·(dy/dx) = 0

             dy/dx = -(xo+1)/(yo-2)                        i punktet (1,1)

             dy/dx = -(1+1)/(1-2) = 2

tangenten i (1,1)
er altså
             linjen med hældningstal 2 gennem (1,1)

            


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2010 af mathon

...eller

           vektor CP = OP-OC = [1,1] - [-1,2] = [2,-1] er normalvektor til den søgte tangent gennem (1,1)

hvorfor
           skalarproduktet mellem vektorerne CP og PQ , hvor Q(x,y) er et variabelt punkt på den søgte
           tangent, er lig med 0

                                       [2,-1]·[x-1,y-1] = 0

                                       2·(x-1) + (-1)·(y-1) = 0 ..........


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2010 af mathon


...eller

           vektor CP = OP-OC = [1,1] - [-1,2] = [2,-1] er normalvektor til den søgte tangent gennem (1,1)

hvorfor
           en retningsvektor er tværvektor CP = ^CP = [1,2] for den søgte tangent, som således
           har hældningstal 2
     dvs har ligningen:

                                  y = 2x + b gennem (1,1)
                                      

 


Skriv et svar til: Cirkelligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.