Kemi

Puffersystemer

06. maj 2010 af P.L. (Slettet)

 Jeg har virkelig svært ved at se at vand ikke er et puffersystem: 


• Bægerglas m. rent vand → H2O + H2O → OH- + H3O+ → pH = 7.
• Tilsætter nu 1 mL 1 M saltsyre → HCl + H2O → Cl- + H3O+ → pH = ca. 2.
• Dvs. ?pH = 5 → Vand er en dårlig puffer!


• Bægerglas m. opl. af det korresponderende syre-basepar dihydrogenphosphat,
H2PO4- /HPO42- → pH = 7.
• Tilsætter nu 1 mL 1 M saltsyre → pH = ca. 6,75.
• Dvs. ?pH = 0,25 → Det korresponderende syre-basepar dihydrogenphosphat er en god puffer!

Forstår godt hvorfor det korresponderende syre-basepar dihydrogenphospat er en god puffer, da pH er fastlagt ved ligevægten, og tilsætning af den stærke syre er et indgreb i ligevægten da H30+ øges, derved vil den forbruge H30+ og forskyde sig mod venstre og en ækvivalent mængde af HPO42- omdannes til H2PO4-.

Men hvorfor sker der ikke det samme med H20 ?

Der burde da også være tale om en ligevægt: H20 + H20 --> OH- + H30+. 

Og når man så tilsætter HCL, vil H3O+ øges, og ligevægten vil forbruge H30 og den vil så forskydes mod venstre, hvorved en ækvivalent mængde af OH- vil omdannes til H20? 

Håber der er nogle der kan hjælpe, skal snart til eksamen og vil så gerne forstå det her..

På forhånd tak:)


 


Skriv et svar til: Puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.