Fysik

Mekanik.

07. maj 2010 af Angelia (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens :)

Sidder lige med en sidste opgave, som virkelig volder mig problemer! Jeg aner faktisk ikke engang hvor jeg skal starte eller slutte :/. Er der en, der vil hjælpe mig med hele denne opgave? - Jeg forstår den nemlig ikke :S.

Hermed vedhæftet.

På forhånd tak,

Den meget forvirrede.

Vedhæftet fil: Opgave.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug bevægelsesligninger for frit fald i jordens tyngdefelt. Hele bevægelsen foregår i lodret retning alene. Vi indfører en koordinatakse i lodret retning, positiv opad.

Da accelerationen er konstant og pegende nedad, varierer hastigheden lineært med tiden:

v(t) = v0 - gt . Her er v0 begyndelseshastigheden v0 = 15m/s .

Boldens position fås ved at integrere v(t) og benytte s(0) = 25m:

s(t) = 25m + v0t - (1/2)gt2

1. Bolden fortsætter opad, indtil hastigheden er 0, hvilket indtræffer til tiden t bestemt ved

v0 - gt = 0 ⇒ t = v0/g = 15m/s/(9,82m/s2) = 1,527m

2. Vi benytter nu udtrykket for s(t) til at finde tiden t, hvor bolden rammer jorden (s=0) :

s(t) = 0 ⇒ 25m + v0t - (1/2)gt2 = 0 , der har rødderne t = 4,252s og t = -1,197s. her er det kun den positive t-værdi, der kan bruges. Bolden rammer altså jorden 4,252s efter kastets start.

3. Hastigheden til dette tidspunkt, når bolden rammer jorden, fås af formlen v(t) = v0 - gt med t=4,252s , altså

v(4,252s) = -26,758m/s (hastigheden peger nedad).


Svar #2
07. maj 2010 af Angelia (Slettet)

Hvordan ser ligningen helt præcist ud? - altså i 2'eren til den, hvor du bestemmer rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Med v0 = 15m/s og g=9,82m/s2 er ligningen

25m + (15m/s)·t - (4,91m/s2)·t2 = 0


Svar #4
07. maj 2010 af Angelia (Slettet)

Mange tusind gange tak! :) Nu har jeg da forstået det hele fuldt ud!


Skriv et svar til: Mekanik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.