Kemi

Ækvivalenspunkt

05. marts 2005 af LeMenga (Slettet)
Hey, er der lige en der gider tjekke om jeg har forstået hvad ækvivalenspunkt er. Kan man fx skrive det her:

Når der så ikke er flere chloridioner i opløsningen, er dette ækvivalenspunktet for chlorid.

Ret eller forklar det hvis det er forkert, tak.

Mvh LeMenga

Brugbart svar (16)

Svar #1
05. marts 2005 af Katty (Slettet)

Man kan ikke snakke om et stofs ækvivalenspunkt. Formoder der er tale om en titrering af Cl- med AgNO3:

Når ækvivalenspunktet for titreringen er nået, er mængden af titrervæsken (AgNO3) lig mængden af titrerstoffet (Cl-). Ækvivalenspunktet kan bestemmes vha. indikatorer, og mængden af tilsat titrervæske med kendt koncentration kan aflæses på fx en burette. Derefter kan stofmængden af tilsat titrervæske bestemmes af n = c*V, og den ækvivalente stofmængde af titrerstoffet kan bestemmes udfra reaktionsskemaets koefficienter. Hvis fx titrervæsken og titrerstoffet reagerer i forholdet 1:1, så er n(titrervæske) = n(titrerstof).

Brugbart svar (2)

Svar #2
05. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

c*V_Syre = c*V_base (1:1)

Er en god formel at huske, med titrering.

Brugbart svar (2)

Svar #3
21. april 2009 af groennbaek (Slettet)

Man kan ikke snakke om et stofs ækvivalenspunkt. Formoder der er tale om en titrering af Cl- med AgNO3:

Når ækvivalenspunktet for titreringen er nået, er mængden af titrervæsken (AgNO3) lig mængden af titrerstoffet (Cl-). Ækvivalenspunktet kan bestemmes vha. indikatorer, og mængden af tilsat titrervæske med kendt koncentration kan aflæses på fx en burette. Derefter kan stofmængden af tilsat titrervæske bestemmes af n = c*V, og den ækvivalente stofmængde af titrerstoffet kan bestemmes udfra reaktionsskemaets koefficienter. Hvis fx titrervæsken og titrerstoffet reagerer i forholdet 1:1, så er n(titrervæske) = n(titrerstof).


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2009 af Urbanolsen (Slettet)

 er følgende historie korrekt Ækvivalenspunkt.

itreres med 0,01 M Naoh (indikator phenolpftalein pKs ca 9,2 ) ned i  opls med ca 100 ml og man når til

ph =7 er det stadig rødt.

tilsættes  ern halv dråbe= ca. 0,03ml ( ca 50 dråber vand på 1 ml) vil det give en Ph= CA 11  og farven fosvinder.

vi siger så at al syree er titreret  selvom der stadig er 10^-11 M  brintioner Tilbage (utitreret), men man kunne godt have sagt at ekvivalentpunktet var ved pH =7  der var vare lidt mere brinion tilbage .

Ækvivalenspunktet og ækvivalnsmængde afhænger af hvilken nøjagtuighed vi vi ønsker.

det  ækvivalenspunkt( og mængde  vi bestemmer  ved titrering afhænger af indikatoren

havde vi brugt andre indikatorer der slår om  mellem f.eks 8 og 10 havde vi fået samme titrerinsresultat , men anvendte vi indikator med omslag  pH =11 var en ekstra  halv dråben nødvendig for  farvenskifte..

anvender man derimod    indikator med omslag Ph=7(lakmus). var det måsske en hakv dråbe for meget

Alt dette forudsætter at indikatoren har en meget lille koncentratrion.

indikatorer er   syre basepar  hvor syren ha rén  farve og korresponderende base har anden farve.

Bufferpunkten = Teoretisk omslagspunkte= observeret ækvivalenspunkt.  hvor  indikator på syreform = indikator på baseform. og væsken har en blandingsfarve

har man nu sjsket en masse indikator virker den som puffer , man bruger så NaOh dråber til at titrere selve indikatoren  og det var vist ikke meningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2009 af Urbanolsen (Slettet)

øææ


Brugbart svar (2)

Svar #6
12. september 2009 af Urbanolsen (Slettet)

Korrektion Ækvivalenspunktet og ækvivalnsmængde

ækvivalensmængde eller ækvivalente mængder= tilsat titrermmængde mol reagerer nøjagtig med det antal mol der titreres(er i opløsningen

stærk syre titreres med OH-  ækvivalenspunktet er Ph=7 idet begge er fuldstændigt dissocieret , hver H3o+(bortset fra det som skal være i vand) har netop fundet en OH- -ion. Indikator bør man bruge lakmus der slår om ved PH=7 rød->blå. men ofte bruges phenolphtaleinj.fr. udredningen ovenfor  om en halv dråbes ændring af pH

svag  monivalent syre titreret med OH- . hvis pKs er i nærheden af 7 vil kun ca halvdelen af  syren have fundet sin OH- ved pH =7, vi er nemlig ved bufferpunktet ( pKs =4,76 edikkesyre mangler kun ca. 1% at finde en OH-). Ækvivalenspunktet er så ved højere pH.  jeg har lavet en lille formel.

Ækvivalenspunktet  for svag monovalent styre     pH =7 +0,5(pKs+ logc - log(Vs/Vb+1))  

pKs = syrens syrekonstant  Vs = vol. titreret syremængde , Vb = vol. base, c= basens molarite(Normalitet)

Indikator . phenolphtalein  farveløs -> rød ve ca ph =9= observeret ækvivalenspunkt.

 Helge Myginds bog Almen kemi fra ca 1974 har  et gennemregnet eksempel.

Ækvivalenspunktet for svag base  tilsvarende dog er det pOH man beregnes indikator Methylrødt  rød->gul ved pH= ca 5.

divalente svage syrer/ baser  kan gøres på lignende måde blot skal man tænke sig godtb om.

Andre titreringer vil pH normalt ikke have betydning. mwen indikatoren skal altid vælges rigtigt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2012 af rkristjansson (Slettet)

Kan man sige Ækvivalenspunkten er den punkt i syre og base reaktion når pH værdien rammer pH 7 eller neutral.


Skriv et svar til: Ækvivalenspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.