Matematik

hvordan

07. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

f er en eksponentielt aftagende funktion med en vækstrate på -3,2% og en begyndelsesværdi på 23.

angiv en forskrift for f(x)

- hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2010 af Mølleskov (Slettet)

f(x)=23-0,032Q

Ville umiddelbart være mit bud


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

prøv at læse dette.

Vækstraten r
’r’ står for den relative tilvækst og viser hvor mange procent vores graf er voksende eller aftagende pr. år. Vækstraten ’r’ findes ud fra formlen a = 1+r eller r = a-1.


Forskriften og betydning af a og b
Forskriften for en eksponentiel funktion er: f(x) = b*ax, og ’a’ og ’b’ er kun positive reelle tal (indeholder også decimaler) de er samtidig også kaldet konstanter. Dette betyder at ’b’ er vores begyndelsesværdi og at ’a’ er vores fremskrivningsfaktor eller også kaldet grundtal. Konstanten ’b’ kaldet vores begyndelsesværdi i en eksponentiel funktion, er det punkt, hvor den pågældende funktion skærer på y-aksen, sagt på en anden måde skærer grafen for y-aksen i punktet (0,b). Hvorimod fremskrivningsfaktoren/grundtallet findes ud fra formlen 1+r, hvor ’r’ er vores vækstrate.
Udseendet af vores eksponentielle funktion vil uforme sig efter hvilke værdier a og b har. Hvis 0 er < a < 1, vil funktionen være eksponentielt aftagende hvorimod at hvis a > 1 vil vores funktion udvikle sig til en eksponentielt voksende funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen har formen

f(x) = b·ekx

Begyndelsesværdien er f(0) = b , der her er 23.

Vækstraten er

f'(x)/f(x) = (b·k·ekx)/(b·ekx) = k , som her skal være -3,2%, altså k = -0,032 . Funktionen er da

f(x) = 23·e-0,032x = 23·(e-0,032)x = 23·0,9685x


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

#3

Funktionen har formen

f(x) = b·ekx

Begyndelsesværdien er f(0) = b , der her er 23.

Vækstraten er

f'(x)/f(x) = (b·k·ekx)/(b·ekx) = k , som her skal være -3,2%, altså k = -0,032 . Funktionen er da

f(x) = 23·e-0,032x = 23·(e-0,032)x = 23·0,9685x

--------

har et spørgsmål til dette her:

hvis    a = 1+r    og    a = er    hvorfor er så 1+r ≠ er      ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Til en vis nøjagtighed gælder der, at 0,9685 ≈ 1-0.032. Til 1. orden i r (altså for numerisk små r) gælder der at er ≈ 1+r (rækkeudvikl er fra 0).


Svar #6
08. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

blir funktionen så ikk bare; f(x) 23 * 1,032^x  ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Nej, den er jo ikke aftagende.


Svar #8
08. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

hva med: f(x) 23 * -0,968^x


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - Du kan ikke opløfte et negativt tal i en ikke-hel eksponent.


Svar #10
08. maj 2010 af Mahal-pigen (Slettet)

skal den så bare være: f(x) 23 * 0,968^x
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Stort set som jeg skrev i #3. Man bruger i øvrigt = mellem f(x) og udtrykket, det sættes lig med.


Skriv et svar til: hvordan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.